Grupul farmaceutic franco-austriac Valneva arată că a primit de la Comisia Europeană „o notificare de intenţie” privind rezilierea acordului de furnizare a vaccinului său anti-COVID. Anunţul a provocat scăderea cu peste 20% a valorii acţiunilor sale la bursa din Paris.


Contractul semnat între Comisia Europeană şi această companie oferea executivului UE dreptul de a rezilia acordul, dacă vaccinul dezvoltat de Valneva (ser numit VLA2001) nu primea o autorizare de punere pe piaţă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) până la data de 30 aprilie 2022, au precizat reprezentanţii grupului franco-austriac, citaţi de AFP şi Agerpres.

„Potrivit termenilor contractului, Valneva dispune de 30 de zile începând din 13 mai 2022 pentru a obţine o autorizare de punere pe piaţă sau pentru a propune un plan ce permite remedierea acestei situaţii într-o manieră acceptabilă”, a precizat compania farmaceutică.

Grupul „va lucra în colaborare cu Comisia Europeană şi cu statele membre care au participat la încheierea acordului pentru a conveni asupra unui astfel de plan şi pentru a pune VLA2001 la dispoziţia statelor membre care doresc să obţină acest vaccin", au adăugat reprezentanţii Valneva.

La sfârşitul lunii aprilie, Valneva a primit o nouă listă cu întrebări din partea EMA. În comunicatul recent, directorul general al companiei, Thomas Lingelbach, a spus că a răspuns pe data de 2 mai şi consideră că s-au adus lămuriri suficiente privitor la întrebările restante. Dacă EMA „acceptă aceste răspunsuri”, Valneva ”ar putea să obţină o opinie pozitivă cel mai târziu în iunie 2022”, a adăugat el.

Thomas Lingelbach califică drept „regretabilă” decizia Comisiei Europene, cu atât mai mult cu cât compania continuă să primim mesaje de la europenii care caută o soluţie de vaccinare tradiţională.

„Valneva continuă să creadă că vaccinul său candidat VLA2001 poate încă să aibă o contribuţie importantă în lupta împotriva COVID-19 şi să completeze arsenalul de vaccinuri existente”, a mai spus directorul companiei.

Vaccinul Valneva este un ser cu virus inactivat.

Vaccinul Valneva a primit o autorizaţie condiţionată de lansare pe piaţă în Marea Britanie în aprilie 2022 şi autorizaţii de utilizare în regim de urgenţă în Emiratele Arabe Unite, pe 13 mai, şi în Bahrain, pe 28 februarie, a reamintit compania franco-austriacă.




Alergologia