Anul acesta, Congresul Naţional al Studenţilor Farmacişti din România (CNSFR) organizat de Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti (SSFB), sub egida Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR), îşi propune să găzduiască 350 de studenţi, absolvenţi şi farmacişti.
După şase ani, a venit din nou rândul Capitalei să găzduiască cel mai mare eveniment dedicat tuturor studenţilor farmacişti şi absolvenţi din România şi Republica Moldova, se arată într-un comunicat.
În perioada 26-30 Aprilie 2023, participanţii se vor reuni pentru abordarea unor teme de interes din domeniu, pentru cunoaştere şi socializare, dar şi pentru a trăi o experienţă unică a studenţiei farmaceutice.
Tema ediţiei cu numărul al XIX-lea de anul acesta este „Capitolul 2023: identificarea profesiei de farmacist”, propunându-şi să aducă în prim plan atât adevăratul potenţial al profesiei, cât şi aspecte uitate sau nedescoperite de către publicul larg.
Organizarea evenimentului nu ar fi fost posibilă fără sprijinul şi susţinerea conducerii Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, dar şi a Colegiului Farmaciştilor din România. Reprezentanţi ai acestor instituţii vor fi prezenţi la ceremonia de deschidere, care va avea loc în incinta Aulei Ministerului Culturii din cadrul Bibliotecii Naţionale Bucureşti, în data de 26 Aprilie.
„Activităţile din cadrul evenimentului îşi propun desfiinţarea stigmei conform căreia «farmacistul este un simplu vânzător de medicamente» şi a multor astfel de etichete ce reprezintă probabil principalul factor cauzator al interesului scăzut din ultimii ani pentru una dintre cele mai nobile profesii. Se vor discuta ariile de dezvoltare profesională mai puţin cunoscute pe care studenţii farmacişti le pot urma după finalizarea studiilor, cât şi importanţa profesiei ca un pilon de susţinere al domeniului medical, alături de medici, stomatologi, asistenţi”, se subliniază în comunicat.
Printre invitaţii de seamă se află şi cadre didactice ale Facultăţii de Farmacie din Bucureşti. Dr. farm. Răzvan Prisada, peşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România va discuta despre viitorul profesiei de farmacist.
Programul va cuprinde şi o serie de workshopuri şi traininguri. Despre digitalizare va vorbi Alina Mihai, Senior Regulatory Affairs Specialist în cadrul Fitbit.
„Cercetarea este baza inovaţiei în domeniul farmaceutic, motiv pentru care sprijinim iniţiativa studenţilor prin Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti”, se mai arată.
În faţa unui juriu format din cadrele didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, participanţii îşi vor prezenta lucrările de cercetare elaborate pe parcursul lor universitar.
Ca piloni al domeniului medico-sanitar, preocuparea pentru sănătatea populaţiei este una dintre atribuţiile farmaciştilor şi a viitorilor farmacişti. În acest sens, va fi demarată o campanie de Sănătate Publică, în colaborare cu „2035 fără tutun”, care îşi propune o analiză statistică prin monitorizarea nivelului de monoxid de carbon al populaţiei, în scopul conştientizării efectelor nocive ale fumatului, activ şi pasiv.
Acestea sunt doar câteva dintre elementele la care, timp de 8 luni, echipa şi voluntarii din organizarea evenimentului au lucrat constant.
Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti este o organizaţie non-profit, unicul reprezentant al studenţilor farmacişti din Bucureşti, se precizează în comunicat.