Este primul spital public realizat la Constanţa în ultimii 40 de ani, iar structura modulară a fost gândită ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din oraş, asigurând completarea serviciilor medicale pentru această unitate.


Spitalul Modular, proiect în valoare de 10 milioane de euro, s-a deschis în Constanţa, anunţă municipalitatea, într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Constanţa.

Corpul modular este dotat cu aparatură medicală şi echipamente de ultimă generaţie, cu farmacie şi laborator, iar din totalul celor 52 de paturi pe care le are, zece sunt la Anestezie Terapie Intensivă. Dispune de un sistem de rezonanţă magnetică (RMN) şi un computer tomograf, serviciile de imagistică fiind o premieră pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI). Structura a fost construită în curtea SCBI Constanţa.

Ministerul Sănătăţii a aprobat noua structură a SCBI, personalul a trecut printr-un program de pregătire şi a fost instruit să utilizeze noile instalaţii de ventilaţie, se subliniază în postare.

În postare, se subliniază faptul că spitalul este dotat, în integralitatea lui, cu centrale de tratare a aerului în standard igienic şi dotate cu schimbătoare de căldură cu „circuit cu fluid intermediar”, capabile să producă răcire/încălzire, controlul umidităţii şi să genereze filtrare în grad avansat. Aerul curat tratat este propulsat în compartimentele spitalului prin tubulatură de înaltă etanşeitate certificată prin proceduri ale standardelor europene în domeniu.

În spaţiile destinate tratării bolilor infecţioase şi ţinând cont de standarde, se menţine o presiune negativă care este indicată de presostate diferenţiale electronice montate în incintă.  

Suplimentar, spitalul modular a fost echipat în spaţiile comune din interior şi cu panouri radiante igenice, alimentate electric, iar în saloane cu echipamente de climatizare în pompa de căldură.                      

„Beneficiul maxim al acestui tip de construcţie este viteza de execuţie, mobilitatea şi versatilitatea. De exemplu, poate fi uşor transformat în spital de campanie şi îndeplineşte toate cerinţele pentru gestionarea şi tratarea unor boli infecţioase cu risc mare de răspândire”, se precizează.

Anul acesta, vor fi demarate lucrările de de modernizare, reabilitare energetică, consolidare şi extindere ale clădirii vechi a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. Este vorba despre o investiţie de aproape 28 de milioane de lei, dintre care aproape 12 milioane de lei sunt alocate consolidării, se mai arată în postarea Primăriei Constanţa.

De asemenea, în luna decembrie a anului trecut s-a realizat un studiu de fezabilitate pentru realizarea, în curtea spitalului, a unei noi clădiri care să cuprindă un Compartiment de Primire Urgenţe, Imagistică, Secţia de Terapie Intensivă, Secţia de pacienţi imunodeprimaţi, precum şi un Ambulatoriu de Specialitate.

Sursă foto: Facebook Primăria Constanţa





ORL