Copiii şi aparţinătorii lor transferaţi de urgenţă, marţi seara, de la Spitalul „Nicolae Robănescu” la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” vor fi mutaţi înapoi - unde aparatura va funcţiona alimentată provizoriu de un generator - pentru a-şi putea continua programul de recuperare şi tratament, a declarat premierul Marcel Ciolacu.


Şeful Executivului şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, au vizitat astăzi, 26 iulie, Spitalul „Marie Curie”, unde au fost transferaţi copiii de la Spitalul „Nicolae Robănescu”.

„Este evident faptul că astăzi nu se poate aduce un alt transformator, va putea intra în funcţiune un generator şi atunci copiii vor putea veni în program normal la recuperare şi tratament. (...) Toţi copiii vor fi mutaţi înapoi. (...) Îi vom transfera după ce va exista alimentare cu curent. (...) Sunt ferm convins că aceia care sunt abilitaţi să facă această anchetă o să vină cu lămuriri”, a afirmat premierul, citat de Agerpres.

Primul-ministru a mulţumit personalului medical care a acţionat pentru transferul în siguranţă al persoanelor afectate de incendiu.

„Vreau să îi mulţumesc şi public doamnei doctor care a luat cele mai bune decizii într-un moment delicat. Mai mult, toată lumea a ascultat de doamna doctor şi nu s-a creat panică” a adăugat el.

Referitor la faptul că nu este prima situaţie când are loc un incendiu într-un spital, el a precizat: „Este foarte greu să prevezi că un transformator aflat în garanţie explodează”.

Marcel Ciolacu a dat asigurări că în perioada următoare se va investi masiv în sistemul de sănătate.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, marţi seară a avut loc o pană de curent în zona din jurul Spitalului de Recuperare pentru Copii „Robănescu”, motiv pentru care spitalul a fost alimentat de generator mai mult de o oră. În momentul revenirii energiei electrice în reţea, transformatorul a explodat, provocând incendierea a două maşini din apropiere.

Personalul a luat imediat măsuri pentru oprirea instalaţiilor de gaze din incinta spitalului şi a procedat la evacuarea în siguranţă a copiilor internaţi şi a aparţinătorilor acestora. Operaţiunea s-a desfăşurat sub coordonarea directorului medical, dr. Andrada Mirea, care era de gardă.

Toţi cei 110 de copii au fost transferaţi în siguranţă la Spitalul „Marie Curie”, aflat în apropiere, iar în urma incidentului nu s-au înregistrat victime, se mai precizează în comunicatul Ministerului.





Pediatru