Medist Imaging & POC şi Consiliul Naţional Român de Resuscitare (CNRR) au organizat duminică, 10 septembrie, un curs de acordare a primului ajutor pentru asistenţii medicali de pe secţiile de ATI şi blocul operator din cadrul Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.


În cadrul cursului organizat la sediul Medist, instructorii CNRR au pus accentul pe evaluarea imediată a victimei/pacientului, pe identificarea stopului cardio-respirator în mod corect şi pe realizarea compresiilor toracice care asigură perfuzarea şi menţinerea viabilităţii creierului, până la intervenţia echipelor medicale de resuscitare avansată, se arată într-un comunicat.

După o introducere teoretică, participanţii au învăţat să folosească defibrilatorul Zoll R Series, care înglobează tehnologii de înaltă performanţă şi este uşor de utilizat, ajutând personalul medical să ofere o resuscitare cardiopulmonară de calitate. La final, cursanţii au fost evaluaţi de către instructori şi, în funcţie de implicarea fiecăruia, au primit certificate de absolvire acreditate de Consiliul European de Resuscitare.

Conform statisticilor emise de Consiliul European de Resuscitare în 2021, stopul cardiac subit este a treia cauză de deces în Europa. La un studiu pentru Registrul European al Stopului Cardiac au participat 29 de ţări, iar rezultatele au fost următoarele:

  • În aproximativ 70% din ţările europene oamenii au suferit un stop cardio-respirator în afara spitalului.
  • La nivel european, incidenţa anuală a stopului cardio-respirator survenit în afara spitalului este între 67 şi 170 la 100.000 de locuitori.
  • Utilizarea defibrilatoarelor externe automate (AED) rămâne scăzută în Europa, fiind înregistrată o medie de 28%.
  • 80% dintre ţările europene oferă resuscitare cardiopulmonară asistată de un medic, dintre care 75% deţin un defibrilator automat extern. Majoritatea ţărilor (90%) au acces la centre de stop cardiac pentru îngrijiri post-resuscitare.

„Când vorbim de resuscitarea cardiopulmonară este important să fim la zi cu protocoalele emise de Consiliul European de Resuscitare. Acestea se îmbunătăţesc permanent şi ne ajută să acţionăm mai eficient, să înţelegem foarte bine de ce facem anumite manevre şi care sunt manevrele importante atunci când vorbim de resuscitare. De aceea, am extins portofoliul de cursuri, am început să traducem din ce în ce mai multe protocoale pe care le distribuim public şi gratuit, astfel încât toţi cei care activează în domeniul medical să aibă acces la ele”, a explicat Gabriel Vâlsan, secretar general CNRR.

Pe lângă instruirea cadrelor medicale, Medist Imaging & POC şi Consiliul Naţional Român de Resuscitare atrag atenţia asupra importanţei educării populaţiei cu privire la recunoaşterea stopului cardio-respirator şi la aplicarea măsurilor de resuscitare, astfel încât orice persoană să poată acţiona în spaţiile publice, unde au loc multe situaţii în care este nevoie să se folosească aceste cunoştinţe medicale.

„La Medist Imaging & POC susţinem educaţia continuă, astfel încât atât cadrele medicale, cât şi oamenii care nu activează în domeniul medical să fie pregătiţi pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă. Ne bucurăm că am reuşit, împreună cu partenerii noştri de la Consiliul Naţional Român de Resuscitare, să organizăm acest curs în care am adus în atenţie cele mai noi protocoale în domeniul resuscitării cardiopulmonare, recomandate de Consiliul European de Resuscitare. O intervenţie rapidă şi corectă prin RCP poate preveni daunele ireversibile sau chiar decesul pacientului”, a declarat Bogdan Niculescu, director general Medist Imaging & POC.

Evenimentul face parte din programul Medist Academy, prin intermediul căruia echipa Medist Imaging & POC organizează periodic cursuri şi workshopuri medicale. Acest program include sesiuni de instruire practică pentru tehnici chirurgicale şi proceduri medicale, simulări de cazuri clinice pentru dezvoltarea abilităţilor de diagnosticare a pacienţilor, precum şi demonstraţii practice pe noi tehnologii şi dispozitive medicale de ultimă generaţie

 




ORL