Două companii, Upside Foods şi Good Meat, vor putea să vândă pe piaţa americană carne de pui obţinută în laborator din culturi de celule, în urma unei autorizaţii finale care le-a fost acordată de Departamentul american pentru Agricultură (USDA).


Companiile sunt primele care au reuşit să treacă cu succes de un proces de aprobare în mai mulţi paşi pentru carnea obţinută din culturi de laborator, care implică certificări atât din partea USDA cât şi din partea agenţiei americane responsabilă pentru securitatea alimentară, FDA, informează Reuters şi Agerpres.

După această aprobare, Statele Unite devin cea de-a doua ţară din lume după Singapore care permit vânzarea cu amănuntul a acestui tip de produs. Cartea artificială e derivată din celule prelevate de la animale şi apoi „crescute” în cuve din oţel.

Uma Valeti, CEO al companiei Upside Foods, a salutat acest „pas uriaş către un viitor mai durabil”, informează AFP.

Agenţiile de presă notează că doi celebri chefi care lucrează în SUA – Dominique Crenn şi  José Andrés - au făcut deja primele comenzi pentru carne artificială, pe care intenţionează să o servească în restaurantele lor.  

Numeroase start-upuri s-au ambiţionat să producă şi să comercializeze carne de laborator, care permite oamenilor să consume proteine de origine animală cu impact mai mic asupra mediului şi fără suferinţa vietăţilor care trebuie sacrificate, notează publicaţia 20 minutes.fr.

Dar, pentru moment, carnea de acest fel se obţine cu costuri mari şi consum ridicat de energie.

Alte companii s-au orientat către piaţa de hrană pentri animale de companie. Bond Pet Foods, un start-up din Colorado, creează proteine animale pornind de la procese de fermentaţie microbiană, pentru hrana dedicată companionilor patrupezi.






Practica Veterinara