Laboratorul de angiografie coronariană şi cateterism cardiac din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are, începând din această lună, un nou membru: dr. Dorin Călin Golcea, medic specialist specialitatea cardiologie, cu competenţă, certificată european, în cardiologie intervenţională.


Dr. Dorin Călin Golcea are o carieră impresionantă în Germania, se arată într-un comunicat al SCJU Sibiu. Specialistul a absolvit în 2005 Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, devenind ulterior medic rezident în medicina internă şi cardiologie în Germania, la Spitalul Barmherzie Brüder din Regensburg (Clinica de Cardiologie şi Clinica de Ritmologie) şi la Spitalul Universitar Regensburg (Clinica de Chirurgie Cardiovasculară).

În 2016, a promovat examenul de stat în specialitatea medicină internă şi cardiologie, la Camera Medicilor din landul Bavaria, şi a activat ulterior ca medic primar cardiologie în clinici renumite din Germania, obţinând numeroase supraspecializări în proceduri intervenţionale (TAVI, Mitraclip, LAA Occluder, Rotablatie, Schockwave, Impella, CS Reducer). A devenit medic primar, şef secţie cardiologie în cadrul Regiomed -Kliniken Coburg/Lichtenfels Germania.

În 2021, a obţinut atestatul de cardiolog intervenţionist oferit de Societatea Germană de Cardiologie. Se remarcă, de asemenea, prin cele peste 10.000 de proceduri efectuate în domeniul cardiologiei intervenţionale.

Recent, dr. Dorin Călin Golcea a revenit în sistemul medical din România, în cadrul SCJU Sibiu, provocare pe care o priveşte cu entuziasm şi încredere.

„Revenirea mea nu este întâmplătoare. E legată de necesitatea unui proiect pe plan local, dar şi regional, pentru populaţia grav atinsă de boli cardiovasculare. Simt că pot aduce o contribuţie importantă în sistemul medical din România. Am găsit la Sibiu o echipă profesionistă, care are obiective clare şi care doreşte dezvoltarea şi extinderea serviciilor de cardiologie intervenţională, având în vedere faptul că, pentru tratamentul infarctului acut de miocard trebuie acţionat în primele ore de la debut. Am fost primit foarte bine şi sunt sigur că vom lucra excelent împreună, în folosul pacienţilor”, a spus specialistul.

Accesibilitatea pe plan local a unor servicii cardiologice de maximă urgenţă şi facilităţile financiare ce pot fi obţinute de spital, ca urmarea a accesării de programe suplimentare, sunt principalele obiective ale echipei laboratorului şi ale conducerii spitalului.

„Ne dorim să dezvoltăm serviciile de cardiologie intervenţională din cadrul SCJU Sibiu, pentru că este un segment cu adresabilitate crescută. Prin urmare, am făcut demersuri pentru creşterea echipei şi l-am cooptat în echipa laboratorului pe dr. Golcea, pe care îl recomandă atât experienţa cât şi pregătirea. Criteriile după care ne orientăm sunt performanţa profesională şi reputaţia”, a declarat dr. Daniel Chelcea, managerul SCJU Sibiu.

„Sunt extrem de bucuros pentru că ne extindem echipa laboratorului şi pentru că am reuşit să aducem alături de noi un profesionist în domeniu, pe care îl recomandă realizările de până acum. Cooptarea sa în echipa SCJU Sibiu va duce la creşterea calităţii serviciilor de pe acest segment, în demersul de a trata pacienţi cu patologie cardio-vasculară complexă. Scopul nostru este dezvoltarea durabilă a serviciilor medicale de cardiologie intervenţională, prin accesarea de programe naţionale astfel încât pacienţii cu infarct miocardic acut să nu mai necesite transfer în alte centre cu laborator de cateterism. Sunt convins că vom reuşi acest lucru împreună”, a spus dr. Ionuţ Bitea, coordonatorul laboratorului.




Medic