Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a subliniat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este „total contraindicat” să se adune resturile de ser rămase în dozele de vaccin în vederea creării unor doze suplimentare.


„Am văzut şi eu în spaţiul public vehiculată această ipoteză. Este total contraindicat să adunăm resturi de vaccin din mai multe flacoane, este împotriva oricăror reguli de practică medicală, aşa încât nu se recomandă acest lucru”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Medicul a fost întrebat despre afirmaţiile unor medici care au spus că din resturile de vaccin care rămân în 80 de doze de vaccin s-ar putea face alte 40 de doze suplimentare.


Câte doze de vaccin au fost recepţionate până la 1 martie?

Aproximativ 2,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost recepţionate până la data de 1 martie, a mai precizat dr. Valeriu Gheorghiţă.

„În total, până în data de 1 martie, au fost recepţionate circa 2.300.000 de doze, în total fiind administrate peste 1.500.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Acest lucru reprezintă peste 66% - procent de doze utilizate”, a afirmat dr. Gheorghiţă.

Specialistul a detaliat că stocul existent de vaccinuri, la data de 1 martie, este de aproximativ 613.000 de doze la nivelul centrelor regionale de depozitare şi sunt distribuite peste 1.700.000 de doze către centrele de vaccinare.

În ceea ce priveşte tipurile de vaccin, coordonatorul campaniei a spus că în România au fost recepţionate, până la 1 martie, peste 1.700.000 de doze de vaccin de la BioNTech-Pfizer, din care au fost administrate peste 1.347.000, 157.200 de doze de la Moderna, din care 77.812 doze au fost administrate, iar de la AstraZeneca - 486.000, din care 139.890 de doze au fost administrate.

Dr. Gheorghiţă a spus şi că 3.320 de doze de vaccin au fost pierdute, anume 0,12% din total.

Coordonatorul campaniei a spus că, în present, există în ţară 435 de centre de vaccinare anti-COVID-19


Lista de aşteptare pentru înscrierea la vaccinarea anti-COVID, disponibilă din 15 martie

„Modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până în acest moment. Fiecare persoană, în momentul în care intră şi îşi creează un cont, va alege opţiunea de a se programa în această listă de aşteptare prin alegerea unui centru de vaccinare. Practic, fiecare centru de vaccinare va avea o listă de aşteptare. Persoana respectivă, respectând aceeaşi modalitate, respectând categoria din care face parte, va trece în această listă de aşteptare. În momentul în care în respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile, persoana va fi notificată prin sms şi prin email şi va avea la dispoziţie acel loc liber pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Ca atare, după data de 15 martie, centrele de vaccinare vor putea fi vizualizate doar din lista de aşteptare, a adăugat medicul.

„Ele vor ajunge la interfaţa persoanelor care sunt listate şi nu mai sunt vizibile pentru celelalte persoane care intră şi vor dori să găsească un loc liber. De ce? Pentru că platforma este de aşa natură, încât va notifica, în primul rând, persoanele care se află în lista de aşteptare, drept pentru care ne aşteptăm ca aceste locuri să fie ocupate în mod deosebit din lista de aşteptare. Din acest punct de vedere, după data de 15 martie, noi ne dorim şi vom încuraja, evident, programarea prin această listă de aşteptare”, a mai declarat dr. Gheorghiţă.

De asemenea, a adăugat el, se menţine acelaşi obiectiv ca etapa a treia a campaniei de vaccinare, adresată populaţiei generale, să înceapă din luna aprilie. Din 15 martie va fi disponibilă posibilitatea de programare pe lista de aşteptare a persoanelor din etapa a treia care doresc să se vaccineze.

„Această listă de aşteptare va uşura foarte mult procesul de programare efectivă şi, mai mult decât atât, va permite, pe de-o parte, o gestionare mult mai eficientă a numărului de persoane programate în raport cu dozele disponibile, pentru că întotdeauna vor fi notificate persoanele în funcţie de numărul de doze de vaccin care vor fi disponibile şi atunci nu am mai ajunge în situaţia ipotetică în care ar trebui, din cauza unor doze insuficiente, să ajungem la amânări de persoane", a subliniat şeful CNCAV.


Oncolog