Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, a declarat luni, după întâlnirea avută cu premierul Mihai Tudose, că medicii de familie au primit asigurări că vor fi susținuți să își practice meseria.

„Am primit asigurări și promisiuni și din partea Ministerului Sănătății că vom fi susținuți în așa fel încât să putem să ne facem meseria așa cum trebuie, să putem acorda pacienților noștri consultațiile și prescripțiile necesare pentru bolile frecvente și să nu mai existe imputări și sancțiuni atunci când, pur și simplu, am consultat pacienții (...) și le-am dat ceea ce este necesar și nu există prejudicii, ci numai prejudicii pentru Casa Națională (...). Așadar, ni s-a promis că există deschidere, că vor face modificări legislative”, a afirmat dr. Rodica Tănăsescu.

Potrivit acesteia, în prezent există o discuție cu privire la contractul cadru.

„Acum mergem la Casa de Asigurări ca să discutăm pe varianta noastră de contract, pentru că ceea ce am primit de la Casa Națională este, din păcate, copiat după contractul vechi și nu îndeplinește niciunul dintre principiile pe care le-am solicitat domnului prim-ministru, și anume posibilitatea de a ne practica meseria conform curriculei noastre și debirocratizare și creșterea accesului pacienților la serviciile medicale. (...) Este un draft incomplet, care aduce un plus de birocrație față de noianul de birocrație pe care-l aveam”, a spus dr. Rodica Tănăsescu.

Întrebată ce se va întâmpla de la 1 ianuarie, ea a precizat că încă nu se vorbeşte despre o posibilă grevă a cadrelor medicale. „Nu e vorba de grevă, înseamnă pur și simplu nesemnarea altor contracte, dacă (...) aceste contracte ar fi dezavantajoase și nu am putea nici să ne practicăm meseria așa cum trebuie, nici să susținem financiar cabinetele”, afirmă preşedintele SNMF.

De asemenea, dr. Tănăsescu a explicat că ar trebui să existe o responsabilitate a CNAS inclusiv pentru funcționarea aplicațiilor informatice.

„Nu am avut discuții legate de această problemă. Sistemele informatice ale Casei (...) funcționează foarte prost de ani și ani de zile. (...) Cred că trebuie să existe o responsabilitate a Casei Naționale pentru funcționarea acestor aplicații, ele trebuie să fie chiar completate”, a mai spus Tănăsescu.

La rândul său, dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte SNMF, a declarat că, în cadrul întâlnirii de la Guvern, reprezentanților medicilor de familie li s-a spus că nu sunt bani.

„Acum se lucrează la buget. Pentru acest an ni s-a oferit o creștere de 5% (...), ceea ce înseamnă câțiva bani în plus la valorile de punct, așa cum este structurat contractul, lucru pe care nu l-am acceptat și s-au dus să mai găsească alte soluții. (...) A fost evident faptul că nu se mai poate funcționa așa. Ne-au dat dreptate că un cabinet nu poate funcționa cu aceste sume, (...) că vor fi probabil falimentare cabinetele, dar deocamdată nu sunt bani”, a explicat vicepreşedintele SNMF.

Sursa: Agerpres