Federaţia Sanitas din România dă publicităţii „prima evaluare reală a vaccinării împotriva COVID-19 din Sănătate”, realizată atât la modul general, cât şi pe categorii profesionale, în baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România. O primă concluzie este că 60% din angajaţii din domeniul sanitar sunt vaccinaţi.


Conform evaluării realizată de Federaţia Sanitas, publicată pe pagina proprie de Facebook, 60,14% din angajaţii din Sănătate sunt fie vaccinaţi, fie s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni şi au anticorpii necesari. În acest ultim caz, decizia individuală de vaccinare „poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol”, arată reprezentanţii Federaţiei.

Tot în această valoare procentuală a fost inclusă şi categoria celor care au contraindicaţii medicale la vaccinare, dar numărul persoanelor înregistrate la această secţiune este foarte mic, sub 0,01%. Datele sunt valabile atât pentru personalul medical, cât şi pentru personalul TESA şi administrativ.

Evaluarea pe categorii profesionale arată că medicii sunt vaccinaţi în proporţie de peste 70%. Doar 28,42% dintre medici sunt nevaccinaţi; 68,52% sunt vaccinaţi fie cu schemă completă de vaccinare, fie cu o primă doză. Acestora li se adaugă aproape 3 procente de medici care au trecut prin boală în ultimele şase luni şi au dezvoltat anticorpi. Numai 0,22% dintre medici declară că au contraindicaţii la vaccinare.

La categoria asistenţi medicali, aproape 60% din aceştia sunt fie vaccinaţi, fie au dezvoltat anticorpi ca urmare a infectării cu coronavirus. Practic, 55,28% dintre asistenţii medicali sunt vaccinaţi, cărora li se adaugă 4,07% din cei care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele şase luni şi au dezvoltat anticorpi, şi 0,29% cu contraindicaţii medicale la vaccinare.

Rata de vaccinare e mai mică în ceea ce priveşte personalul auxiliar sanitar (infirmiere, brancardieri etc.). Numărul celor care s-au vaccinat (fie cu o doză, fie cu două doze), la care se adaugă şi cei care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni este puţin peste jumătate (52,8%). Din personalul auxiliar sanitar din spitale, 47% ezită încă se se vaccineze.

La categoria personal TESA şi administrativ, suma celor vaccinaţi, a celor care au trecut prin boală şi cu contraindicaţii echivalează cu 59,43%, procentul celor nevaccinaţi fiind de 40,35%.

Celelalte categorii de personal medical din spitale (farmacişti, biologi, chimişti, fizioterapeuţi, kinetoterapeuţi etc.) sunt vaccinate în proporţie de peste 50%

În ceea ce priveşte celelalte categorii de personal medical - farmacişti, biologi, chimişti, fizioterapeuţi, kinetoterapeuţi etc - , 53,81% s-au vaccinat, iar 5,12% care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile. Restul de 40,73% sunt nevaccinaţi.

Evaluarea este realizată de Federaţia SANITAS pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România. Eşantionul reprezentativ cuprinde atât instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale, cât şi pe cele care funcţionează în reţele de instituţii publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere şi autorităţi publice centrale (Transporturi, Justiţie, MAI, SRI, Academia Română etc.). La acestea se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Judeţene de Ambulanţă şi Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga ţară.

Datele sunt valabile la nivelul lunii iulie 2021. „Continuăm să monitorizăm evoluţia vaccinării în sistem şi, pe măsură ce datele se schimbă semnificativ, vom face publice informaţiile actualizate”, arată reprezentanţii Federaţiei.

 

Medic