Forum Farmacist.ro, eveniment organizat de MedicHub Media, s-a desfăşurat, la finalul săptămânii trecute, în Bucureşti, dar şi pe www.medichub.ro. Nume importante din domeniu şi-au prezentat lucrările, pe teme actuale, incluzând şi noutăţi din ghidurile societăţilor profesionale şi nu numai.


Melatonina este un aliat de mare ajutor în cazul pacienţilor care au dificultăţi în ceea ce priveşte somnul, a punctat prof. univ. emerit dr. Dumitru Lupuliasa (doctor în Farmacie) în lucrarea sa, pe care a susţinut-o în prima zi a Forumului Farmacist.ro, intitulată „Misterele somnului şi calitatea vieţii”: „Ştim care este intervalul orar în care melatonina se secretă şi mai ştim că este bine să nu avem nicio sursă de lumină în preajmă pentru a nu perturba secreţia”, a amintit acesta.

În momentul de faţă, în farmacii există o paletă largă de produse care nu sunt medicament şi care conţin melatonină, „dar am ajuns la performanţa de a avea inclusiv medicamente cu eliberare prelungită care conţin melatonină”, a adăugat profesorul Lupuliasa.


În domeniul somniferelor se caută în continuare „pilula ideală”

Un alt aspect pe care acesta a ţinut să îl sublinieze în prima zi a Forumului Farmacist.ro a fost faptul că ai săi colegi, care lucrează în farmacii, au parte – poate chiar în fiecare zi – de câteva persoane care le cer sfaturi în legătură cu somniferele şi cu administrarea lor. „Trebuie să avem un dialog comun cu ei (n.red. – pacienţii). Sigur că se caută în continuare o pilulă care să fie ideală şi care să îi ajute pe cei care au un somn mai scăzut, indiferent dacă ea are şi efecte secundare. Dar trebuie să ştim că efectele secundare şi dependenţa sunt doi factori care mai iau din progresul pe care îl promiteau moleculele respective în momentul în care au fost introduse în terapeutică”, a precizat profesorul Lupuliasa.


Recuperarea pacienţilor cu deficit cognitiv

O lucrare amplă a susţinut vineri la Forumul Farmacist.ro prof. univ. dr. farm. Simona Negreş, intitulată „Cum putem susţine eficient recuperarea pacienţilor cu deficit cognitiv”. Un punct central al conferinţei sale a fost nicergolina, o substanţă cu multiple indicaţii terapeutice şi multiple mecanisme de acţiune la pacienţii care au deficit cognitiv.

Sunt medicamente care au ca substanţă activă nicergolina, care, din punct de vedere structural, este o asociere între acidul lisergic şi acidul nicotinic. „Toate studiile ne arată, în favoarea tratamentului cu nicergolină, o îmbunătăţire clinică a demenţei la aceşti pacienţi. „Nicergolina are o sferă mai largă de acţiuni clinice, dacă avem în vedere indicaţiile terapeutice ale acestei substanţe: „În primul rând, tulburările cognitive asociate demenţei vasculare, care poate să fie cauzată de  infarcturi, dar şi afecţiunilor degenerative, de tip demenţă Alzheimer sau boală Parkinson. (...) O altă sferă de indicaţii terapeutice se referă la tulburările vasculare şi metabolice care apar după accidentul vascular cerebral trombotic şi ca terapie de recuperare a pacienţilor cu hemiplegie post-AVC”, a spus prof. univ. dr. farm. Simona Negreş.

Profesor Simona Negreş a menţionat încă o indicaţie terapeutică a nicergolinei, deloc de neglijat: tulburările cohleovestibulare în care, din cauza efectului vasodilatator, ea îmbunătăţeşte performanţa vestibulară.

Florentina Ionescu


Farmacist