Parlamentul francez a adoptat definitiv duminică, 16 ianuarie, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care instituie obligativitatea certificatului vaccinal, în locul celui sanitar. Guvernul doreşte să-l implementeze cât mai repede, în contextul noului val pandemic.


Textul a fost adoptat cu 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri, relatează AFP, preluată de Agerpres. Parlamentarii socialişti intenţionează să sesizeze Consiliul constituţional, pentru a garanta respectarea „libertăţilor fundamentale”, ceea ce va amâna cu câteva zile promulgarea proiectului de lege.

În contextul în care circa 300.000 de infectări au fost înregistrate zilnic, în ultima săptămână, guvernul speră să introducă obligativitatea noului certificat în jurul datei de 20 ianuarie.

De la acea dată va fi necesară o schemă de vaccinare completă pentru a avea acces la activităţile distractive, baruri şi restaurante, târguri şi transporturi publice interregionale. Un test negativ nu va mai fi acceptat, cu excepţia situaţiei în care persoana doreşte să aibă acces la o unitate sanitară.

Noul certificat va trebui să fie prezentat de către persoanele de peste 16 ani. 

 

ORL