În Germania, masca va fi principalul mijloc de protecţie împotriva valului COVID-19 aşteptat în toamnă, potrivit unui plan prezentat miercuri de guvernul de la Berlin.


Purtarea măştii este şi acum obligatorie în Germania în transportul public, în sistemul sanitar şi în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice, informează EFE şi Agerpres.

Conform planului prezentat, masca va fi obligatorie şi în transportul aerian, iar pentru accesul în centrele sanitare şi cele de îngrijire a vârstnicilor va fi obligatoriu şi un test COVID-19 negativ, cu excepţia persoanelor recent vaccinate sau trecute prin boală.

Landurile germane vor putea impune de asemenea purtarea măştii în alte spaţii închise, excepţii fiind prevăzute pentru activităţile sportive, pentru cele culturale şi sectorul HoReCa. Însă persoanele care vor beneficia de aceste excepţii vor fi cele vaccinate anti-COVID, care prezintă un test negativ ori care au trecut prin boală -  deci persoanele care vor prezenta certificatul verde.

În şcoli, masca va putea fi impusă numai dacă autorităţile regionale estimează că altfel nu pot fi menţinute cursurile cu prezenţă, purtarea ei putând fi stabilită ca obligatorie şi în spaţiile deschise dacă nu poate fi păstrată distanţarea fizică.

Landurile germane vor putea de asemenea să solicite testarea obligatorie în şcoli, grădiniţe şi centre pentru refugiaţi.
ORL