Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat lansarea Campaniei „Halatul alb - Puterea exemplului”, care se adresează personalului feminin cu vârsta cuprinsă între 24-64 de ani, din cadrul unităţilor sanitare publice şi private din regiunea Centru. Femeile sunt încurajate să participe la screeningul pentru cancer de col uterin.


Campania „Halatul alb – Puterea exemplului”, a demarat pe data de 3 iulie în toate spitalele afiliate proiectului şi se va încheia la 31 august, cu scopul de a informa personalul feminin angajat în cadrul unităţilor sanitare din regiunea Centru despre importanţa testării şi despre oportunitatea de a se testa gratuit în cadrul unităţii sanitare în care îşi desfăşoară activitatea, informează Agerpres.  

Derulată sub motto-ul este „Dacă vrei schimbare, începe cu tine! Testează-te, fii TU exemplu!”, campania este parte a proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, al cărui obiectiv este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.

„Prevenţia este esenţială, iar participarea la programele de screening salvează vieţi! Personalul feminin din cadrul spitalelor publice şi private din regiunea Centru, care îşi desfăşoară activitatea într-o unitate sanitară care nu este afiliată proiectului, se poate programa la testare în oricare centru de recoltare din regiune”, se arată într-un comunicat al SCJU Târgu Mureş.

Lista centrelor de recoltare se găseşte aici.

Potrivit iniţiatorilor campaniei, screeningul cancerului de col uterin nu este un test pentru cancer, ci o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea şi tratarea anomaliilor.

„Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening”, se mai arată în comunicat.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru” este derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Sursă foto: Facebook Prev HPV - regiunea Centru

 



Oncolog