Cu profund regret, colegii din cadrul disciplinei de Chirurgie Plastică - UMF „Grigore T. Popa” Iaşi şi de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi îşi iau rămas bun de la prof. univ. dr. Teodor Stamate.


„Ilustrul profesor universitar doctor Teodor Stamate ne-a părăsit marţi, 18 iunie 2024, la vârsta de 72 de ani. Pierderea este grea pentru întreaga comunitate academică ieşeană (Universitatea de Medicină şi Farmacie «Gr. T. Popa» Iaşi) şi românească”, arată şef lucrări dr. Camelia Tamaş, pe site-ul news.umfiasi.ro.

 

Un medic de excepţie

„A fost o persoană deosebită, un medic de excepţie, un profesor de anvergură care a gândit şi a lucrat la cel mai înalt nivel de performanţă medicală. A îndeplinit funcţii de conducere manageriale: Şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă Iaşi 2001 – 2019; Director al Spitalului Clinic de Urgenţe Iaşi 1997-2001, 2003 – 2006; Director adjunct Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Iaşi 2002 – 2003”, continuă şef lucrări dr. Camelia Tamaş.

„În cariera sa a îmbinat armonios activitatea chirurgicală cu cea de dascăl, prin cursurile efectuate în învăţământul universitar şi postuniversitar, îndrumând în specialitate generaţii întregi de studenţi şi medici rezidenţi. A fost preşedinte în comisiile pentru obţinerea titlului de medic primar în chirurgie plastică, asistent universitar sau preparator; membru în comisii de Licenţă sau pentru obţinerea titlului de doctor în medicină.

Experienţa chirurgicală a desăvârşit-o în sala de operaţie şi la patul pacientului, în perioada 1985 – 2023 (38 de ani de practică medicală), efectuând aproximativ 25.000 intervenţii chirurgicale.  A promovat peste 40 de tehnici în premieră la Iaşi, 19 tehnici personale şi una în premieră mondială.

Competenţa şi aptitudinile organizatorice medicale l-au propulsat în elita internaţională a profesioniştilor participând la numeroase manifestări ştiinţifice şi congrese ca Invited Speaker şi Chairman.

A publicat cărţi, tratate de specialitate, cursuri pentru studenţi şi medicii rezidenţi; a dezvoltat proiecte de cercetare ştiinţifică medicală; a coordonat studii doctorale. Paleta activităţilor ştiinţifice a fost îmbogăţită cu numeroase premii şi cu recunoaşterea apartenenţei la multe Societăţi Ştiinţifice chirurgicale de prestigiu naţional şi internaţional.

A muncit neobosit, disciplinat şi cu metodă, contribuind, cu autoritate profesională, la dezvoltarea chirurgiei plastice, devenind pentru colaboratorii apropiaţi un adevărat model de curaj şi perseverenţă.

Ne vor lipsi exigenţa sa, spiritul şi autoritate sa, discursul cumpănit şi cumpătat, discernământul analitic medical şi mai presus omenia sa.

Regretăm nespus pierderea şi plecarea dintre noi a profesorului emerit doctor Teodor Stamate, al cărui nume a devenit deja simbol al Universităţii de Medicină şi Farmacie «Gr. T. Popa» Iaşi. Dumnezeu să-l primească în lumină!”, mai arată şef lucrări dr. Camelia Tamaş

 

Un reper şi un vizionar

„Cu profund regret, noi, colegii din cadrul disciplinei de Chirurgie Plastică, UMF «Grigore T. Popa» Iaşi, de la Spitalul «Sf. Spiridon» Iaşi, ne luăm rămas bun de la Domnul Prof. Univ. Dr. Teodor Stamate.  A fost un mentor şi un profesionist desăvârşit, alături de care am avut onoarea să lucrăm de la începuturile carierelor noastre. Dedicarea sa neobosită pentru meseria de chirurg plastician i-a inspirat pe toţi cei care au avut privilegiul de a lucra alături de Domnia sa.

Pe lângă competenţele sale chirurgicale şi didactice remarcabile, domnul Profesor a fost un reper şi un vizionar în domeniul nostru. A fost autorul a numeroase lucrări ştiinţifice de referinţă şi a participat activ la conferinţe şi simpozioane internaţionale de renume, unde a împărtăşit cu generozitate din vasta sa experienţă şi cunoştinţe. Contribuţiile sale valoroase au avut un impact profund asupra evoluţiei chirurgiei plastice şi reconstructive.

În aceste momente de adâncă tristeţe, suntem solidari cu familia sa, căreia îi transmitem cele mai sincere condoleanţe”, se arată în ultimul omagiu adus de colectivul Disciplinei de Chirurgie Plastică, Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi - conf. univ. dr. Mihaela Perţea, şef de lucrări dr. Camelia Tamaş, asist. univ. dr. Dan Cristian Moraru.

 

A revoluţionat chirurgia plastică

„Domnul profesor Stamate nu poate muri, el e cu noi, mereu, pentru că îngerii nu mor niciodată! A salvat şi readus bucuria miilor de pacienţi, a revoluţionat chirurgia plastică şi niciodată nu a obosit să caute inovaţia. Mie personal mi-a deschis orizontul cunoaşterii prin îndrumarea atât la rezidenţiat cât şi la doctorat, dar mai ales în calitatea umană după terminarea tuturor studiilor. Care profesor vine să te susţină în public la conferinţa ta? Domnul profesor a făcut asta. Pentru felul lui unic, cald, empatic, glumeţ, pentru vorbă bună, pentru sfatul prietenesc dat la nevoie, mă înclin!

Pentru mine, sunteţi şi veţi rămâne în inimă pentru totdeauna!”, arată asist. univ. dr.  Irina Jemnoschi Hreniuc, medic specialist chirurgie plastică, estetica şi microchirurgie reconstructivă

Sursă foto: news.umfiasi.ro






Medic