Pericolul unor epidemii este în creştere, la şase zile după cutremurele devastatoare care au afectat Turcia şi Siria, a avertizat un expert german, membru al unei echipe de salvatori.


„În regiunile unde oamenii nu au acces la apă potabilă, curată, există riscul apariţiei unor epidemii la un moment dat”, a spus Thomas Geiner, un medic cu experienţă în intervenţii în caz de seism, citat de dpa şi Agerpres. Geiner face parte din echipa de salvatori a organizaţiei caritabile germane NAVIS.

Cadavrele numeroase prinse sub dărâmături ar putea contamina sursele de apă, a avertizat el. În multe locuri, oamenii nu au acces la toalete, ceea ce înseamnă că germenii ar putea ajunge la pânza freatică. Geiner a spus că situaţia îi aminteşte de perioada care a urmat seismului din Haiti, în 2010.

„Va trebui ca ajutorul să ajungă acolo unde este solicitat în următoarele câteva zile”, a spus el, menţionând că, având în vedere suprafaţa regiunii afectate, este practic imposibil de pus la dispoziţie infrastructura necesară peste tot.

 
Alergologia