Peste 11% din români, adică aproape 2 milioane de pacienți, suferă de diabet zaharat, potrivit studiului PREDATORR desfășurat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în 2016.

În întâmpinarea nevoilor medicilor diabetologi, ADCMS (Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed) a organizat în luna septembrie cea de-a V-a ediție a conferinței iDiabet, cu tema „Complicațiile neurologice în diabetul zaharat”.
 

Dr. Adriana Dumitrescu, vicepreședintele ADCMS (Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed)
Dr. Adriana Dumitrescu, vicepreședintele ADCMS
(Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed)

“Ediția din acest an și-a propus să trateze în detaliu teme referitoare la patologia acestei afecțiuni extrem de complexe, respectiv, complicațiile neurologice în diabetul zaharat după ce, în ediția din aprilie, am făcut referire la abordarea multidisciplinară a acestei afecțiuni”, explică dr. Adriana Dumitrescu, vicepreședintele ADCMS. „Ne bucurăm să putem observa de la an la an interesul crescut al medicilor, rezidenților și studenților pentru tematica propusă și conținutul lucrărilor științifice prezentate în cadrul celor două zile de lectorii conferinței.“

Peste 400 de medici specialiști în Diabet și patologii asociate, alături de medici rezidenți, studenți la facultatea de medicină și pacienți au asistat la prezentarea lucrărilor științifice de-a lungul celor șase sesiuni distincte ale conferinței. Prezentările, care au acoperit cele mai importante aspecte din patologia și complicațiile diabetului zaharat, au fost realizate de o echipă de 30 medici specialiști atât din cadrul rețelei de clinici medicale Sanamed, cât și medici din cadrul unor importante instituții medicale din București, precum Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Spitalul Clinic de Copii Dr. V. Gomoiu, alături de reprezentanți CNAS.

„Un diabet necontrolat poate duce la complicații serioase, de aceea, un start bun înseamnă să începi la timp. De asemenea, un start bun înseamnă o colaborare eficientă și un dialog deschis între toți actorii implicați în managementul acestei afecțiuni, de la pacient, la familie, echipele de medici și până la reprezentanții instituțiilor de reglementare și asociațiilor specializate”,  explică dr. Ileana Stamate, medic diabetolog în cadrul Spitalului Sanamed București.
 

Dr. Ileana Stamate, medic diabetolog Spitalului Sanamed București
Dr. Ileana Stamate, medic diabetolog Spitalului Sanamed București

Psihologul Lucia Popescu le-a amintit medicilor de „Școala de Diabet”, platformă online de informare pentru pacienții diabetici: „Pentru a avansa în procesul de integrare a pacientului în dialogul multi-disciplinar medical, am creat în 2016, Școala de Diabet, o platformă pe care dorim să o dezvoltăm în continuare. Este un proiect dedicat tuturor persoanelor cu Diabet Zaharat în cadrul căruia pacienții învață alături de medici specialiști și psihologi cum să–și echilibreze glicemia, care este stilul de viață potrivit și ce este de făcut în situațiile critice cu care se pot confrunta.“

Aflată în cel de-al treilea an consecutiv de desfășurare, ediția din această toamnă a fost sprijinită de companiile partenere Sanofi, Gerrot Lannach, Novo Nordisk și Worwag, subliniind astfel nevoia de colaborare și dialog între toți partenerii implicați în managementul diabetului zaharat: pacienți, familie, echipa multidisciplinară de medici, alături de companiile farmaceutice.