Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu a anunţat prima prelevare de organe din acest an, de la un bărbat în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală. Au fost prelevate rinichii, ficatul şi corneea.


Este prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unităţi sanitare din Sibiu în anul 2023.

„Bărbatul a suferit săptămâna trecută mai multe traumatisme severe şi era internat în cadrul Secţiei Clinice Anestezie - Terapie Intensivă, ca pacient al Secţiei Clinice Ortopedie, iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus sâmbătă, 3 iunie, de către doi medici primari ATI. Ulterior, duminică, 4 iunie, dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI - coordonatorul local de transplant, a obţinut acordul pentru donare de la familia pacientului. (...) Procesul de prelevare a început azi în jurul orei 10.00 şi se desfăşoară etapizat pe durata mai multor ore, având loc recoltarea următoarele organe: ficatul, rinichii precum şi corneea”, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

La procesul de prelevare a organelor au participat o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de dr. Genady Vatachki, care recoltează ficatul, şi o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, coordonată de dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care a prelevat rinichii.

Pentru recoltarea corneei, procedurile au fost efectuate de către dr. Dorina Elena - Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea va fi trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

Procesul de prelevare s-a desfăşurat sub supravegherea şi coordonarea doctorului Mihai Sava, medic şef Secţia Clinică ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person” are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Din cadrul echipei SCJU Sibiu mai fac parte dr. Alina Bereanu, medic primar ATI, şi Vintilă Bogdan, medic specialist ATI, aflat în gardă.

„Transmit familiei donatorului mulţumirile şi respectul profund, atât al meu personal, cât şi al întregii echipe implicate, pentru că, într-un proces de prelevare de organe, totul începe de la familie. Este vorba despre o încărcătură emoţională imensă, despre o decizie extrem de grea, care presupune o mare generozitate şi respect pentru semeni. Datorită acestui gest, alţi oameni vor primi o nouă şansă. Totodată, le mulţumesc colegilor din cadrul spitalului şi echipelor de prelevare pentru promptitudinea cu care au răspuns şi pentru profesionalism”, a declarat dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

 
Medic