Mai mult societăţi medicale, ONG-uri şi asociaţii de pacienţi au adresat un apel public premierului şi ministrului Sănătăţii, ca să asigure continuitatea programului de vaccinare anti-HPV. Organizaţiile semnatare cer Guvernului României să aloce fondurile necesare pentru derularea fără sincope a acestui program prioritar.


Semnatarii scrisorii deschise şi-au exprimat public îngrijorarea faţă de reducerea fondurilor destinate programelor de sănătate, „fapt ce afectează direct desfăşurarea programului de vaccinare anti-HPV şi credibilitatea autorităţilor în ceea ce priveşte promovarea vaccinării în general”.

Se solicită Guvernului României să aloce fondurile necesare care să permită derularea fără sincope a programului de vaccinare anti-HPV.

„Situaţia actuală determină blocarea accesului a mii de copii la un vaccin ce le oferă protecţie eficientă în faţa unor boli grave cauzate de infecţia cu HPV, în contextul unei realităţi sumbre: România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin”, se arată în document.

Anual sunt depistate circa 3.500 de noi cazuri de cancer de col uterin, iar numărul deceselor depăşeşte 1.800, decese care pot fi prevenite prin vaccinare.

„Avem posibilitatea de a lua acum măsuri pentru a schimba aceste date. Vaccinarea anti-HPV este singura soluţie pe care o avem la dispoziţie pentru a putea elimina din viitorul copiilor de astăzi ameninţarea cancerelor cauzate de infecţia cu HPV. Actuala lipsă de fonduri pentru achiziţionarea dozelor va determina un nou eşec al programului de vaccinare anti-HPV în România. Iar acest lucru intervine după un start bun anul trecut când, după o lungă pauză, programul de vaccinare anti-HPV a fost reluat”.

Societăţile semnatare arată că, în 2020, prin eforturile de informare şi educare depuse de medicii de familie şi de medicii specialişti, s-a reuşit vaccinarea a 28.169 de tinere.

„Un lucru remarcabil, am putea spune, date fiind provocările pe care le-a avut de înfruntat acest program de-a lungul timpului şi mai ales având în vedere contextul pandemic ce a impactat toate imunizările de rutină”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Aderenţa la vaccinarea anti-HPV obţinută în primul an de reluare a programului şi numărul în creştere rapidă al cererilor pentru vaccinarea anti-HPV arată că părinţii doresc să îşi pună la adăpost copiii de pericolul unor acestei patologii grave.

„Din păcate, toate eforturile pe care le-am făcut toţi cei implicaţi în susţinerea programului sunt acum în pericol de a fi anulate. Există numeroase cereri din partea părinţilor care nu pot fi onorate. Va trebui să explicăm din nou părinţilor că, deşi statul a decis extinderea programului la categoria de vârstă 15-18 ani, nu exista dozele necesare nici pentru acoperirea cererilor la categoria 11-14 ani. Dar cel mai grav este faptul că subminăm încrederea într-un program care a necesitat eforturi ani buni ca să-l repornim. Şi cu toţii vedem acum, în plină criză sanitară, când ne confruntăm cu fenomenul major de ezitare sau refuz la vaccinare, că toate aceste lucruri – întârzieri, lipsa de finanţare, indecizii la nivel instituţional – le vom deconta mai târziu”.

Ceea ce se întâmplă acum va produce multă suferinţă, o povară socială foarte mare şi multe decese, în condiţiile în care alte ţări vor eradica prin vaccinare în anii ce urmează această ameninţare la sănătatea publică.

„Considerăm că, în situaţia actuală, este imperios necesar să se asigure continuitatea programului de vaccinare împotriva infecţiilor cu HPV prin achiziţia dozelor menite să acopere necesarul de vaccinare atât pentru grupa de vârstă 11-14 ani, cât şi pentru categoria nou introdusă în program la începutul lunii septembrie, respectiv 15-18 ani. Solicităm Guvernului României şi Ministerului Sănătăţii să rezolve rapid aceasta problemă şi să îşi onoreze promisiunile făcute în repetate rânduri în acest an de reprezentanţi ai autorităţilor, de asigurare a bunei desfăşurări şi de extindere a acestui program, precum şi de aliniere la obiectivele din Planul European pentru Combaterea Cancerului”.

Scrisoarea deschisă e semnată de Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii (din care fac parte Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română de Epidemiologie, Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA, Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi Salvaţi Copiii România), Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România, Societatea Română de Chirurgie şi Ginecologie Oncologică, Societatea Română de Pediatrie şi Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

 

Ginecologia (1)