Organizaţia Salvaţi Copiii a extins programul „Sănătatea mamei şi a copilului” în zonele defavorizate din judeţul Tulcea. Specialiştii locali ai organizaţiei, alături de voluntari ai Asociaţiei Caravana cu Medici şi din partea MSD România au ajuns în oraşul Babadag şi au dat consultaţii gratuite.


Dintre cele 199.720 de naşteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani şi 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani, se arată într-un comunicat. Statistica arată că unul din zece nou-născuţi are mamă adolescentă. Ţara noastră înregistrează aproape un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană.

Datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie. Multe fete şi femei din zonele rurale defavorizate recurg la automedicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţă şi monitorizarea adecvată a sarcinii şi aşteaptă până când situaţia lor se înrăutăţeşte.

Pandemia a îngreunat accesul la servicii medicale, crescând riscul maternal şi adâncind distanţa dintre populaţia vulnerabilă şi serviciile de sănătate esenţiale, afirmă Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Organizaţia respectivă a extins programul „Sănătatea mamei şi a copilului” în zonele defavorizate din judeţ. Sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani, care primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială şi asistenţă pediatrică, se arată în comunicat.

Între 3 si 4 iulie, în spaţiile puse la dispoziţie de primăria din Babadag şi în comunitate, 150 de paciente au fost consultate gratuit şi au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale, consult oftalmologic şi sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii şi îngrijirea nou-născutului.

„Ceea ce pune în mişcare Caravana cu Medici este parteneriatul dintre echipa de medici, acei oameni care nu se rezumă doar la slujba din centrele medicale, şi susţinătorii iniţiativei. (...) Randamentul acestor caravane este maxim când există implicare la nivel de autorităţi locale respectiv a unor ONG-uri partenere care lucrează la «firul ierbii»”, a declarat dr. Mihai Ranete, unul dintre fondatorii Asociaţiei Caravana cu Medici şi coordonatorul centrului din Bucureşti.

În cadrul programului „Sănătatea mamei şi a copilului”, 56.000 de beneficiari  - mame, gravide, copii de 0-5 ani -  au fost susţinuţi până-n prezent, se mai arată în comunicat.

 

Pediatru