Peste 230 de medici din linia întâi a luptei cu pandemia de COVID-19 (ATI, boli infecţioase, pneumologi), dintre care 70 din Diaspora, s-au alăturat, până în prezent, proiectului Reţeaua de Solidaritate, care cuprinde zeci de ghiduri medicale şi protocoale din întreaga lume.

Medicii fac parte comunitatea „Medici solidari”, inclusă în această reţea, ce are, în prezent, 230 de membri, dintre care 70 din Diaspora. Cei mai mulţi sunt medici din prima linie (ATI, boli infecţioase, pneumologi). Medicii schimbă informaţii oficiale/validate/implementate în spitalele în care lucrează, dar şi experienţa personală căpătată în ultimele săptămâni. În acest moment, în reţea sunt medici din România, Franţa, Elveţia, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Grecia, Olanda, Belgia, Cipru, Slovacia, Austria, Irlanda, Suedia, SUA şi Republica Moldova (ţară care are nevoie de ajutor pentru că informaţiile sunt restricţionate de către autorităţi).

Cu ajutorul medicilor, Reţeaua de Solidaritate a alcătuit o bibliotecă de resurse ştiinţifice, validate. Aceasta conţine ghiduri, protocoale, bune practici, legislaţie, proceduri de decontaminare, din întreaga lume în domeniul managementului cazurilor COVID-19. Lucrările au fost puse la dispoziţia medicilor şi autorităţilor din România pentru a ajuta în lupta COVID-19. Începând cu 23 martie 2020, când a fost lansată, secţiunea ghiduri şi protocoale terapeutice a fost accesată de peste 30.000 de utilizatori.

„Împreună cu colegii din Europa am creat Reţeaua de Solidaritate şi încercăm prin această resursă să transmitem informaţii importante medicilor români, autorităţilor şi populaţiei. Este foarte important să se înţeleagă la toate nivelurile că primul pas necesar este prevenirea transmiterii acestei infecţii”, a declarat dr. Florin Puflea, medic specialist Terapie Intensivă în Verona, Italia.

Până în prezent, au avut deja loc o serie de acţiuni, care să faciliteze schimbul de experienţă şi care să contribuie la adoptarea unor protocoale şi ghiduri utile.