La data de 7 aprilie, 30 de medici cu specialităţi diferite, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, vor acorda consultaţii la Azilul de noapte „Pater Jordan” - un loc unde au oferit constant asistenţă medicală. Şi rezidenţi, şi profesori vor examina starea de sănătate a persoanelor din instituţie.


La azilul care aparţine Fundaţiei Caritas, medicii voluntari vor face recomandări în specialităţile cardiologie, medicină internă, pneumologie, neurologie, oftalmologie şi endocrinologie. Managerul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, prof. Dorel Săndesc, onorează astfel  şi invitaţia Ambasadei SUA şi a American Councils for International Education, respectiv demersul acestora de a integra valorile voluntariatului şi prieteniei, pe care le celebrează în luna aprilie  prin proiecte derulate în România, se arată într-un comunicat.

Conform American Councils, aprilie este luna voluntariatului, perioadă din an dedicată ajutorului necondiţionat şi faptelor bune făcute pentru ceilalţi -  iar proiectul propus organizaţiilor medicale se numeşte 4/4PentruPrieteni. 

„Dincolo de simbolistica perioadei în care ne aflăm, medicii spun că îşi doresc foarte tare reclădirea comuniunii între pacienţi şi medici, afirmarea încrederii în actul medical şi în buna intenţie pe care orice medic o are pentru omul pe care îl îngrijeşte”.

În anul 2018, profesorul Dorel Săndesc stabilea programul  primei caravane medicale „Împreună pentru viaţă”, echipă organizată la nivelul  Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara de Asociaţia pentru ATI „Aurel Mogoşeanu”.  La acea vreme, 30 de medici urcau spre Ineleţ, un cătun izolat în Munţii Cernei. Două zile, medicii au campat sau au dormit în maşini şi au fost alături de oamenii locului. I-au consultat, au dăruit medicamente şi orice ajutor de care aceştia au avut nevoie.

An de an, au mers apoi prin satele din Arad,  Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Sibiu şi Vâlcea. În pandemie,  echipa a devenit model pentru mulţi medici din ţară, prin acţiunile de vaccinare intensivă în localităţile greu accesibile şi prin maratonul vaccinării de la Timişoara.

„În aprilie 2023, caravana medicilor SCJUBPT se va afla în mijlocul comunităţilor din Delta Dunării şi Săvârşin - Arad, cu aceeaşi nobilă intenţie de a ajuta şi de a îmbunătăţi sănătatea semenilor”, se mai subliniază în comunicat. 

 

 


Medic