Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de achiziţie pentru 22 de medicamente antituberculoase, a informat secretarul de stat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă organizată de Institutul „Marius Nasta”. Data de 24 martie este dedicată Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei.


În România s-au înregistrat progrese semnificative în lupta împotriva tuberculozei, dar ţara noastră mai are multe de făcut, a spus secretarul de stat Adriana Pistol, citată de Agerpres.

„Încă este printre cele 18 ţări prioritare pentru stoparea tuberculozei în regiunea europeană a OMS şi este pe primul loc în Uniunea Europeană. (...) În prezent, Ministerul Sănătăţii a finalizat deja o procedură de achiziţie pentru un număr de 22 de medicamente antituberculoase acordate bolnavilor prin intermediul acestui program de sănătate publică, inclusiv pentru tuberculoza multidrog-rezistentă”, a precizat Adriana Pistol.

Potrivit secretarului de stat, a fost elaborată o nouă strategie pentru controlul TBC, care se află în procesul de avizare şi aprobare.

„A existat o strategie de luptă împotriva tuberculozei până de curând. Una nouă a fost deja elaborată şi se află în procesul de avizare şi aprobare, o strategie pentru controlul tuberculozei până în 2030 şi care îşi propune din nou acţiuni care să ducă la îndeplinirea obiectivelor. Această strategie a fost elaborată cu finanţare de la Fondul Global, experţi români împreună cu experţi internaţionali ai OMS”, a explicat Adriana Pistol.

Ea a subliniat că tuberculoza, depistată la timp şi tratată, este o boală vindecabilă 100%.

„Ministerul Sănătăţii şi eu, ca medic epidemiolog, suntem pe deplin conştienţi că tuberculoza, mai ales cea multidrog-rezistentă, este o problemă importantă de sănătate publică şi este o problemă nu numai a pacienţilor, este o problemă şi a familie acestora, a comunităţii din care fac parte şi, evident, a sistemului de sănătate. (...) Ministerul Sănătăţii este preocupat să identifice cele mai eficace şi fezabile soluţii pentru a asigura accesul la diagnostic şi accesul la tratament pentru toate persoanele care au nevoie”, a subliniat Adriana Pistol.

 

 

ORL