Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi, în cadrul şedinţei de guvern, că au fost operaţionalizate depozitul central şi cele din teritoriu pentru vaccinul anti-COVID. La rândul său, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a precizat că, în acest moment, se înregistrează un trend „uşor descrescător” al infectărilor cu noul coronavirus.


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi dimineaţa, la începutul şedinţei de guvern, că „se lucrează la etapa de comunicare. Începem cu personalul medical, sunt în desfăşurare conferinţe online. S-a operaţionat acel depozit central şi depozitele din teritoriu. Într-o primă etapă, vom primi 600.000 de doze de vaccin, în luna ianuarie”.


Raed Arafat: „La acest moment, se observă un trend uşor descrescător”

Tot în cadrul şedinţei de guvern, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că, „la acest moment, se observă un trend uşor descrescător, dar asta nu trebuie, bineînţeles, să fie un mesaj de liniştire, ci trebuie să fie un mesaj de precauţie, în sensul în care să menţinem acest trend cel puţin în următoarea perioadă”.

Raed Arafat a mai precizat că, în ultimele zile, împreună cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, au discutat cu autorităţile medicale din zona Bucureşti-Ilfov şi din zona de sud, de la „spitalele care sunt de urgenţă, spitale COVID”, despre modul de gestionare a cazurilor de SARS-CoV-2.

„Am avut, deja, discuţii cu două regiuni, zona Bucureşti-Ilfov şi întreaga zonă de sud. Am avut o discuţie, ieri, cu toate spitalele care sunt de urgenţă, spitale COVID, medicii şefi Secţie ATI, medicii şefi Secţie UPU, managerii spitalelor, directorii DSP-urilor. S-a discutat mai mult despre modul de gestionare a cazurilor şi, mai ales, despre creşterea capacităţii de terapie intensivă, mai ales acolo unde este personal şi este posibil”, a mai declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, în ultimele 48 de ore, au fost distribuite „48 de ventilatoare suplimentare” la cererea spitalelor care au avut capacitate să crească numărul paturilor de terapie intensivă.

„Ventilatoarele ajung acolo, de la stocul strategic pe care-l avem”, a completat Arafat, potrivit Agerpres.


Începe distriburirea testelor rapide pe bază de antigen

Totodată, a spus Raed Arafat, primele teste rapide pe bază de antigen au sosit în ţară.

„Astfel, începem distribuirea primelor 300.000 de teste, care vor fi, în primă fază, date unităţilor de primiri-urgenţe, camerelor de gardă, deci, cele din prima linie. De săptămâna viitoare, restul de 3 milioane o să înceapă să ajungă în tranşe şi urmează să distribuim la serviciile de ambulanţă şi, apoi, unde ne indică colegii de la Ministerul Sănătăţii”, a explicat Raed Arafat.

Întrebat de premierul interimar dacă există o estimare de timp în privinţa primirii celor 3 milioane de teste, şeful DSU a precizat: „În cursul acestui an. Cel care a contractat a promis că le aduce înaintea termenului, termenul era de aproximativ, dacă nu greşesc, de o lună, dar a promis că le aduce mai repede, aşa că cele 3 milioane de teste sperăm să le primim, în cea mai mare parte, în cursul acestei luni”.


Ministrul Sănătăţii: „Cu cele 10.000 de doze de vaccin primite între Crăciun şi Revelion vor fi imunizate 5.000 de persoane”

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a declarat, joi seară, la Digi 24, că vaccinarea anti-COVID nu este obligatorie, ci voluntară şi se va efectua gratuit.

„Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere a unui virus ca la cel care nu este vaccinat. (...) Ajungem la acea imunizare în care 60 - 70% din populaţie prezintă anticorpi, precum şi o apărare celulară şi nu vom avea acelaşi număr de boli exprimate clinic sau acelaşi număr de decese”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Nelu Tătaru, în 21 decembrie, se preconizează emiterea avizului pentru vaccinul anti-COVID de către Agenţia Europeană a Medicamentului. „Din acel moment, dozele de vaccin pot ajunge în fiecare ţară membră din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion, va veni o primă tranşă simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane, pe care o vom dirija către secţiile de boli infecţioase”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

Ulterior, vor ajunge în ţară, în fiecare lună, eşalonat, doze de vaccin, în luna ianuarie, urmând să se primească 600.000 de doze, a precizat ministrul.

„Vom primi eşalonat doze, în fiecare lună, începând cu luna ianuarie, 600.000 de doze pentru 300.000 de persoane şi vom începe cu personalul medical din unităţile clinice publice şi private. În general, la fel va fi şi a doua lună. Noi sperăm spre un milion şi atunci să putem merge şi spre celelalte categorii, urmând ca populaţia generală să intre din martie-aprilie pentru aceste vaccinări, ajungând până în luna iunie. (...) În primele trei luni, intră personalul medical, cei instituţionalizaţi, grupele de risc şi cei care asigură funcţionalitatea societăţii. De abia apoi intră ceilalţi”, a indicat Nelu Tătaru.


Unde vor funcţiona centrele de vaccinare, în Bucureşti?

Ministrul a mai spus că, pentru început, în Bucureşti vor funcţiona 32 de centre de vaccinare.

„În Bucureşti, vor fi 32 de centre de vaccinare, la început. S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari. (...) Ne gândim la Romexpo, ne gândim la Arena Naţională, în care vor fi mai multe cabinete de vaccinare. (...) Preconizăm ca la un centru mare cum este Arena Naţională să fie în jur de 50 de cabinete de vaccinare, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenţi medicali care vor face acel vaccin, având zonă de aşteptare, unde se completează acel chestionar, se obţine un consimţământ, medicul verifică bolile concomitente, verifică dacă există o stare alergică, apoi o altă zonă post-vaccinare în care cel venit la vaccin va rămâne 15 minute pentru a putea fi observat şi evaluat ca să nu avem evenimente sau simptomatologie imediată”, a afirmat ministrul Sănătăţii.


Se pot vaccina şi cei care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2?

Tătaru a menţionat că persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus se pot vaccina cu condiţia să nu mai fie bolnave la momentul imunizării.

„Dacă nu au în acest moment boala, se pot vaccina. În acest moment, vaccinarea se face şi la cei care au avut şi la cei care nu au avut boala, dar nu la cei care trec prin boală în acest moment. Medicii de familie vor vaccina în aceste centre de vaccinare, nu, în cabinetul medicului de familie. Sunt medici care vor fi arondaţi acestor centre de vaccinare. În general, la evaluările pe care le-am făcut, peste 1.500 de medici vor fi în aceste centre de vaccinare. (...) În acest moment se face o catagrafiere”, a mai explicat ministrul, potrivit Agerpres.


ORL