Vaccinul terapeutic dezvoltat de Moderna împotriva cancerului de piele nu este destinat prevenirii, ca în cazul unui vaccin convenţional, ci tratamentului. Cu toate acestea, foloseşte acelaşi principiu: susţinerea sistemului imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva bolii.


Directorul Moderna, Stéphane Bancel, a declarat pentru AFP că vaccinul terapeutic dezvoltat de companie împotriva cancerului de piele ar putea primi aprobare accelerată până în 2025, informează Agerpres.

Acest calendar este încurajat în special de rezultatele publicate recent de Moderna, care arată o ameliorare, în timp, a şanselor de supravieţuire datorită tratamentului care utilizează tehnologia ARN mesager, dovedit eficace împotriva COVID-19.

Într-un studiu clinic efectuat pe aproximativ 160 de persoane cu melanom în stadiu avansat, administrarea vaccinului concomitent cu medicamentul oncologic Keytruda a permis, pe o perioadă de trei ani, reducerea cu 49% a riscului de reapariţie a cancerului sau de deces, comparativ cu pacienţii trataţi doar cu medicamentul respectiv.

Moderna anunţase deja, anul trecut, rezultatele monitorizării pe doi ani, cu o reducere de 44% a riscurilor.

Aceste date ar putea să permită, potrivit directorului Moderna, o lansare a tratamentului fără a mai fi aşteptate rezultatele unui studiu de fază 3. Acesta a fost început în iulie, pe un număr de peste o mie de persoane, iar recrutarea ar urma să fie finalizată în a doua jumătate a anului 2024.

Tratamentul a fost calificat deja drept „terapie novatoare” de către Agenţia americană a medicamentului (FDA), un statut ce urmăreşte să-i accelereze dezvoltarea. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) i-a acordat, de asemenea, un calificativ similar („medicamente prioritare”).

 

 

 



Oncolog