Un studiu arată că o formă „gravă şi necrozantă” a Mpox – denumirea actuală a variolei maimuţei – prezintă un risc deosebit pentru persoanele infectate cu HIV. Riscul de mortalitate este ridicat, subliniază specialiştii.


O formă deosebit de gravă a variolei maimuţei a fost detectată la persoanele infectate cu HIV, iar boala este adesea mortală la pacienţii care suferă de SIDA, arată un studiu recent, publicat în The Lancet.

Epidemia de Mpox, care s-a răspândit în lume în 2022, înainte de scădea în intensitate, a afectat în special bărbaţii homosexuali, informează Le Parisien, preluând o ştire AFP.

Or, în rândul acestei populaţii se află un procent important de persoane infectate cu HIV – virusul care, în stadiu avansat, declanşează SIDA, afectând imunitatea pacientului şi făcându-l vulnerabil la o serie de boli.

Cercetătorii au analizat riscurile îmbolnăvirii cu Mpox la pacienţii deja infectaţi cu HIV. Au fost studiate cazurile a circa 400 de pacienţi infectaţi simultan cu HIV şi cu virusul variolei maimuţei. La pacienţii la care infecţia cu HIV era în stadiu avansat, cercetătorii au observat că boala căpăta forme foarte severe, calificate drept „Mpox fulminant”. Boala se manifestă prin necroze masive la nivelul tegumentelor, zonelor genitale şi plămânilor.

„Mpox fulminant” a cauzat decesul a 27 de pacienţi diagnosticaţi cu SIDA.

Concluziile studiului ar trebui să determine autorităţile sanitare să încerce să vaccineze contra variolei maimuţei, cu prioritate, persoanele infectate cu HIV, spun autorii studiului. Ei mai adaugă că această formă gravă a Mpox ar trebui adăugată pe lista bolilor caracteristice SIDA. Liste cuprinde circa 15 patologii care sunt considerate deosebit de periculoase în caz de infecţie avansată cu HIV.

 

 



Oncolog