Ministerul Sănătăţii a finalizat evaluarea proiectelor depuse în cadrul PNRR pentru construirea şi dotarea a 200 de centre comunitare integrate în zonele în care accesul la servicii medicale este deficitar. Investiţia totală se ridică la 40 de milioane de euro şi cuprinde construcţia, reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a centrelor din zonele rurale.


În aceste centre vor funcţiona cabinete pentru medicii de familie, laboratoare de tip „point of care” pentru analize uzuale, cabinete pentru medici specialişti, cabinete pentru moaşe şi cabinete stomatologice, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Îmbunătăţirea asistenţei medicale comunitare o să reducă nivelul actual ridicat al spitalizărilor, pentru multe afecţiuni, iar prin implementarea acestui proiect se va asigura accesul echitabil al pacienţilor la servicii medicale adecvate, indiferent de zona în care locuiesc, se explică în document.

„Asigurarea serviciilor medicale primare pentru toţi cetăţenii României este o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii. Prin PNRR, am reuşit să aprobăm finanţarea pentru construirea şi dotarea a 200 de centre comunitare integrate care vor oferi servicii de asistenţă medicală primară persoanelor care locuiesc în zonele rurale. Toţi oamenii trebuie să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate, cât mai aproape de locul în care trăiesc”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 

 

Medic