Neuronavigația, intervenție neuro-chirurgicală de top, a intrat în oferta de servicii medicale a Spitalului Militar Central (SUUMC), medicii specialiști din Secția Neurochirurgie realizând, în premieră pentru sistemul public de sănătate, intervenția chirurgicală de rezecție a unui segment cerebral tumoral, utilizând acest procedeu.

Neuronavigația este utilizată în abordul chirurgical al tumorilor și angioamelor din zonele semnificative ale creierului, în timpul tratamentului chirurgical al epilepsiei sau în intervențiile chirurgicale în zona bazei craniului și a șalei turcești (sella), precum și pentru prelevarea de biopsii și terapie de intervenție. Totodată, neuronavigația compensează deplasarea creierului care apare în timpul unei intervenții.

Imaginilor RMN ale pacientului sunt stocate în computer realizându-se, astfel, o proiecție 3D. Când neurochirurgul pune vârful instrumentului pe capul pacientului, acesta poate vedea, pe ecranul calculatorului, poziția exactă a acestui vârf pe imaginea RMN. Astfel chirurgul va localiza, cu o precizie milimetrică și înainte de a deschide cutia craniană, unde se află tumora și, ulterior, va utiliza sistemul de neuronavigație pentru a se ghida spre leziune pentru a o extirpa, în siguranță.

„Intervențiile chirurgicale au fost efectuate la un număr de 10 pacienți, cu vârsta cuprinsă între 50 și 78 ani, diagnosticați cu diferite tumori cerebrale, într-un context fizio-patologic complex, determinat de comorbiditățile asociate patologiei principale și a căror localizare nu permitea abordul chirurgical clasic, acesta punând în pericol fie viața pacientului, fie evoluția post-operatorie. Datorită atât procedurilor chirurgicale pentru care a optat echipa de medici condusă de locotenent-colonel medic doctor Cristian Năstase, medic primar neurochirurgie, cât și a dispozitivelor medicale de ultimă generație, operațiile s-au desfășurat fără evenimente care ar fi putut pune în pericol viața pacienților'', informează instituția medicală.

Neuronavigația, sistem GPS de dispozitive medicale și soft-uri IT, a intrat în dotarea secției Neurochirurgie a SUUMC la începutul lunii iulie.

Beneficiile pentru pacient sunt reducerea ratei mortalității prin precizia operației și îmbunătățirea înțelegerii anatomiei individuale, prin implementarea mai multor metode funcționale; reducerea la minimum a craniotomiei (inciziei la nivelul craniului); evitarea lezării unor structuri importante, cum ar fi vasele de sânge, nervii sau zone esențiale din creier (de exemplu, aria motorie sau centrii limbajului); limitarea pierderilor sangvine intra-operator și post-operator; reducerea perioadei de internare și monitorizare în Secția ATI la un interval de doar 24 de ore.

 

Sursa: Agerpres