O întâlnire a medicilor hematologi din zona de nord a ţării a avut loc în perioada 5-6 mai la Spitalul Judeţean „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. Au fost prezentate terapiile de tip nou care au făcut revoluţie în tratamentul bolnavilor cu leucemie.


Întâlnirea a fost rezultatul colaborării excepţionale dintre echipa medicală a secţiei Hematologie din cadrul Spitalului Judeţean Baia Mare, condusă de medic şef secţie Truică Cristina, şi echipa medicală a secţiei Hematologie din cadrul IOCN Cluj-Napoca, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a unităţii medicale băimărene, semnată de managerul George Alexandru Oros.

„Aşa cum a expus prof. dr. Zdrenghea Mihnea Tudor, medicul şef al secţiei Hematologie din cadrul Institutului Oncologic «Prof.Dr. Ion Chiricuţă» Cluj-Napoca, trebuie să ne bucurăm de terapiile ţintite şi să căutăm resurse pentru deschiderea în cel mai scurt timp a Secţiei de Transplant de celule stem la IOCN Cluj-Napoca”, se mai arată în postare.

Scopul prezentărilor a fost realizarea unor liste comune cu pacienţi trataţi în nordul ţării, care să beneficieze de transplantul de celule stem în funcţie de priorităţile prestabilite în comun şi de profilul fiecărui bolnav, a declarat dr. Truică Cristina.

„În prezent, bolnavii beneficiază de transplant de celule stem la Institutul Clinic Fundeni, iar pentru unele leucemii, puţine, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Din păcate, drumul lung până la Institutul Clinic Fundeni este o povară greu de suportat, atât pentru bolnavi, cât şi pentru aparţinători. Hematologia este un domeniu privilegiat, datorită progreselor uriaşe din ultimii ani. În fiecare an apar molecule noi, iar schimbarea criteriilor de diagnostic şi strategiile de terapie au ca obiectiv îmbunătăţirea continuă a serviciilor de îngrijire  şi a rezultatelor în tratamentul pacienţilor”, a mai spus medicul şef de secţie.

În postare, managerul SJUBM şi-a exprimat speranţa ca punerea în funcţiune a Secţiei de Transplant de celule stem de la Cluj-Napoca să devină un model de succes, datorat pe deoparte inovaţiilor, dar şi colaborării strânse între echipele de medici.

„Esenţial este tipizarea corectă a fiecărei leucemii şi dorinţa comună pentru strategia corectă şi coerentă”, a mai subliniat George Alexandru Oros.

 




Oncolog