Cea de-a doua ediţie a Congresului Internaţional NutriTerra, un eveniment al cărui prestigiu a adus împreună experţi în domeniul nutriţiei şi ştiinţelor alimentare din întreaga lume, s-a desfăşurat la Bucureşti. Evenimentul în format hibrid a adunat peste 1.000 de participanţi din diverse domenii - nutriţie, medicină, farmacie, laborator clinic, cercetare şi industria alimentară.


Organizat în contextul marcării a 100 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Farmacie, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, congresul a oferit o platformă de dezbatere şi un prilej de schimb de cunoştinţe academice în domeniul nutriţiei, siguranţei alimentare, evaluării nutriţionale de precizie, nutrigeneticii, nutrigenomicii şi microbiotei, alimentelor funcţionale şi suplimentelor alimentare, dar şi a psihologiei şi comportamentului alimentar, pentru a contribui la prevenţia primară a bolilor non-comunicabile şi promovarea unui stil de viaţă sănătos, se arată într-un comunicat.

„În toate facultăţile de Farmacie din România sunt dezvoltate programe care sunt adresate atât farmaciştilor, cât şi altor specialişti, prin programele de masterat. Un astfel de program este masterul de Nutriţie şi Siguranţa alimentelor, care este sub coordonarea Facultăţii de Farmacie de câţiva ani şi care ne-a făcut să ne schimbăm perspectiva asupra alimentelor, să înţelegem nevoia de siguranţă sporită şi control al alimentelor din partea specialiştilor din domeniul farmaciei, şi a generat un impact semnificativ în abordarea noastră şi a colegilor noştri în ceea ce priveşte nutriţia. Acest program educaţional a adus laolaltă specialişti din diferite domenii, astfel că masteranzii sunt echipaţi cu abilităţile şi expertiza necesare pentru a aborda provocările actuale în domeniul alimentaţiei sănătoase şi sigure”, a declarat prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decan al Facultăţii de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. 

Specialiştii pot interveni astfel în procesul de pregătire şi distribuire a alimentelor, identificând şi evaluând riscurile potenţiale, oferind consultanţă nutriţională personalizată şi promovând educaţia în nutriţie în comunităţi.

„Pentru a răspunde cererii globale şi pentru a face faţă provocărilor alimentare internaţionale, acest program a deschis calea pentru o iniţiativă mai amplă şi mai cuprinzătoare - Congresul Internaţional Nutriterra Nutriţie şi securitate alimentară. Acesta continuă misiunea începută de masterul de Nutriţie şi Siguranţa Alimentară şi extinde impactul acestei abordări inovatoare la nivel internaţional”, a adăugat prof. univ. dr. Doina Drăgănescu.

Evenimentul cu tema „Nutriţie de precizie şi securitate alimentară în era digitală. Nutrigenetică şi nutriţie în timpul ciclului de viaţă” a fost moderat de dr. Ioana Sanda Stăncel, expert în sănătate publică. Agenda NutriTerra a inclus sesiuni de comunicări ştiinţifice sub formă de prezentări, cursuri, dar şi de sesiuni speciale pe teme de nutriţie, securitate alimentară, managementul vârstei sub aspectul abordului nutriţional, microbiom, workshop dedicat alimentaţiei necorespunzătoare şi legătura cu tulburările de alimentaţie.

Un aspect cheie evidenţiat în cadrul NutriTerra 2023 a fost importanţa unei alimentaţii echilibrate şi nutritive pentru menţinerea sănătăţii şi prevenirea bolilor. Experţii au arătat care este impactul dietelor inadecvate asupra sănătăţii publice şi au subliniat necesitatea de a promova o alimentaţie sănătoasă şi educaţie nutriţională adecvată, se mai subliniază în comunicat.


 


ORL