Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au făcut apel la vigilenţă: au crescut cazurile de îmbolnăvire gravă la copii în urma infectării cu streptococul de grup A.


Anul acesta, Franţa, Irlanda, Ţările de Jos, Spania, Suedia şi Marea Britanie au raportat o creştere a numărului de cazuri ale unei boli grave, cunoscută sub denumirea iGAS (infecţie invazivă cu streptococ de grup A) la copii cu vârste sub 10 ani, potrivit comunicatului OMS, preluat de dpa şi Agerpres.

La această grupă de vârstă au fost raportate, de asemenea, mai multe decese asociate infecţiei streptococice.

În Marea Britanie şi Franţa, numărul cazurilor grave este considerabil mai mare comparativ cu perioada similară anterioară pandemiei de coronavirus, mai arată reprezentanţii OMS.

Infecţiile streptococice provoacă, de obicei, doar simptome uşoare, cum ar fi febra, şi pot fi tratate cu antibiotice. Însă, în cazuri rare, pot duce la complicaţii grave.

Experţii OMS nu pun această creştere pe seama unei noi variante a streptococului A, şi este puţin probabil ca rezistenţa la antibiotice să fie cauza fenomenului.

În schimb, ar putea fi vorba despre un efect de acumulare post-pandemică. Cauza numărului mai mare al cazurilor grave ar putea consta în faptul că în prezent se află în circulaţie multe alte virusuri care, în combinaţie cu streptococii, agravează boala.

Cu toate că experţii OMS consideră că riscul pentru publicul larg continuă să fie redus, ei au sfătuit toate ţările europene să rămână vigilente şi să monitorizeze situaţia.

Ţările ar trebui „să îşi sporească vigilenţa, mai ales atunci când virusurile respiratorii sunt răspândite pe scară largă în rândul copiilor”, a declarat directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge.




Pediatru