Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat „acţiune urgentă” în Europa, pentru a limita răspândirea variolei maimuţei, în condiţiile în care cazurile s-au triplat în ultimele două săptămâni pe continent.


Într-un comunicat, directorul regional al OMS a solicitat ţărilor europene „să-şi sporească eforturile” în următoarele săptămâni şi luni, pentru a preveni „instalarea variolei maimuţei într-o zonă geografică mai largă”, informează AFP şi Agerpres.

„O acţiune urgentă şi coordonată este imperioasă, dacă vrem să schimbăm direcţia în cursa împotriva răspândirii bolii”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.

Potrivit datelor OMS, Europa are în prezent peste 4.500 de cazuri confirmate, de trei ori mai multe decât la jumătatea lunii iunie.

Aceasta corespunde unui procent de 90% din cazurile înregistrate la nivel mondial, de la jumătatea lunii mai, când boala, până atunci endemică în 11 ţări africane, a început să se răspândească pe Bătrânul Continent.

Europa este în prezent epicentrul noii contagiuni: 31 de ţări şi teritorii au raportat cazuri de variola maimuţei.

Experţii OMS au descris creşterea numărului de cazuri drept o ameninţare pentru sănătate, cu o evoluţie foarte îngrijorătoare – dar nu s-a atins încă stadiul de urgenţă sanitară globală.

„Evoluţia rapidă şi natura urgentă a acestui eveniment vor determina comitetul (de experţi) să îşi revizuiască poziţia în scurt timp”, a precizat OMS Europa.

 


Alergologia