Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat oficial două noi tratamente împotriva bolii COVID-19: baricitinib, dezvoltat de Eli Lilly, şi anticorpii monoclonali de la GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology.


Recomandările au apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ), relaează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Experţii OMS recomandă sotrovimab, un tratament cu anticorpi monoclonali, şi baricitinib, un medicament utilizat în mod obişnuit împotriva artritei reumatoide. Cele două nu le sunt recomandate însă tuturor pacienţilor.

Sotrovimab le este recomandat celor care nu au o formă gravă de COVID-19, dar au risc ridicat de spitalizare. Beneficiile sale pentru pacienţii care nu au acest risc este considerat prea mic.

În privinţa baricitinib (denumire comercială Olumiant), OMS îl recomandă în cazul „pacienţilor afectaţi de o formă de COVID-19 severă sau critică”, cărora trebuie să le fie administrat „în combinaţie cu corticosteroizi”, constatându-se „o ameliorare a ratelor de supravieţuire şi o reducere a nevoii de ventilare mecanică”.

Până acum, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, o clasă de medicamente denumite „antagonişti ai interleukinei 6” (tocilizumab şi sarilumab) şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe.

Sotrovimab se adresează aceluiaşi tip de bolnavi pentru care se recomandă şi Ronapreve. „Eficacitatea lor contra unor variante noi precum Omicron este încă incertă”, nuanţează experţii OMS.

Cât priveşte baricitinib, acesta „are aceleaşi efecte ca şi antagoniştii interleukinei 6 şi trebuie administrat pacienţilor cu aceleaşi forme de boală.

Atunci când amândouă sunt disponibile, alegerea tratamentului trebuie să se facă „în funcţie de cost, de disponibilitate şi de experienţa medicilor”, recomandă experţii OMS.

Recomandările de tratamente anti-COVID-19 ale OMS sunt actualizate cu regularitate, pe bază de studii clinice întreprinse pe diferite tipuri de pacienţi.

 

ORL