OSIM a acordat Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi brevet de invenţie pentru o pâine proteică, la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.


Procedeul de obţinere a pâinii echilibrate nutriţional în proteine reprezintă o soluţie de a aduce produsul în limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică de a avea un conţinut optim în aminoacizii esenţiali.

Autorii (Floricel Cercel, Petru Alexe şi Romulus Marian Burluc) au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali şi au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau peşte, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic), se arată pe site-ul universităţii.

„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, se simte”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.

Sursă foto: ugal.ro





Dietetician.ro