Ziua Mondială a Cancerului, marcată în fiecare an pe 4 februarie, este o ocazie pentru a atrage atenţia asupra problemelor legate de această boală, pentru a încuraja prevenirea, depistarea timpurie şi tratamentul, precum şi pentru a spori conştientizarea publică.


Tema globală sub care se desfăşoară evenimentele dedicate acestei zile este „Stoparea inegalităţii pentru îngrijirea pacienţilor”, se arată într-un comunicat al companiei bio-farmaceutice Takeda. Inegalităţile pot apărea la nivelul accesului la servicii de sănătate, diagnosticului, tratamentului şi îngrijirii persoanelor afectate de cancer. Prin implementarea unor strategii adecvate resurselor de prevenire, depistare precoce şi tratament, se pot salva milioane de vieţi în fiecare an. Recunoaşterea inegalităţilor şi adoptarea unor măsuri în ceea ce priveşte îngrijirea cancerului în întreaga lume este esenţială în contextul global al sănătăţii.

Se estimează că numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va creşte cu 24% până în anul 2035, astfel că această boală gravă va deveni principala cauză de deces.

În România, la nivelul anului 2023, cancerul reprezenta a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare. Cifrele, publicate în 2023 de Comisia Europeană în raportul „Starea sănătăţii în UE”,  arată nevoia de intervenţie rapidă şi găsirea unor soluţii adecvate, se subliniază în comunicat.

În eforturile de combatere a cancerului, este esenţială adoptarea unui set de măsuri şi politici publice care să asigure acces echitabil şi eficient la serviciile de sănătate destinate diagnosticului, tratamentului şi îngrijirii cancerului, precum şi reducerea timpilor de aşteptare şi facilitarea accesului la terapii inovatoare.

„Pacienţii cu opţiuni de tratament limitate sau ineficiente au nevoie sprijin şi soluţii la problemele de sănătate cu care se confruntă. Eforturile noastre se îndreaptă spre cercetarea de noi terapii şi tratamente care pot transforma viaţa pacienţilor afectaţi de cancer. În prezent testăm multiple noi molecule care sunt concepute pentru a trata cancerul pulmonar şi de prostată, leucemia sau tumorile solide”, a declarat Todor Kesimov, Country Manager Takeda România.

 

 


Farmacist