Eurodeputaţii au decis să accelereze aprobarea adeverinţei electronice verzi, pentru a facilita adoptarea sa până în luna iunie, permiţând astfel circulaţia sigură şi liberă pe durata pandemiei.


Cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă şi 16 abţineri, eurodeputaţii au decis iniţierea procedurii de urgenţă care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei, cu respectarea deplină a prerogativelor sale democratice, se arată pe site-ul Parlamentului European.

În timpul dezbaterii în plen, majoritatea eurodeputaţilor a sprijinit crearea rapidă a adeverinţei electronice verzi, care urmăreşte să faciliteze circulaţia sigură şi liberă în interiorul UE pe durata pandemiei. Potrivit propunerii Comisiei, aceasta ar include informaţii în legătură cu vaccinarea împotriva COVID-19, cu privire la rezultat negativ la testul COVID-19, precum şi date privind orice infectare anterioară cu coronavirus. Mai mulţi vorbitori au subliniat necesitatea de a avea garanţii solide în materie de protecţie a datelor cu caracter personal şi medical şi au subliniat că nu trebuie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate.

Plenul Parlamentului European va adopta mandatul de negociere cu Consiliul, care poate include amendamente la propunerea Comisiei, în cursul următoarei sesiuni plenare (26-29 aprilie). Comisia pentru libertăţi civile, responsabilă de dosar din partea Parlamentului, va putea solicita ca mandatul să îi fie încredinţat, pentru a începe discuţiile. Rezultatul negocierilor dintre colegiuitori va trebui aprobat atât de Parlament, cât şi de Consiliu.

Reamintim că, pe 17 martie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de regulament privind o adeverinţă electronică verde pentru a facilita libera circulaţie în UE şi o propunere conexă privind resortisanţii ţărilor terţe a căror şedere sau reşedinţă pe teritoriul statelor membre ale UE este legală în timpul pandemiei.


Alergologia