Pediatrii britanici au cerut să li se interzică părinţilor să aplice pedepse fizice copiilor, în Anglia şi în Irlanda de Nord. Specialiştii critică legea actuală ca fiind „periculos de vagă”.


Scoţia a adoptat în 2019 o lege care interzice lovirea copiilor de către părinţi, devenind prima naţiune dintre cele patru care alcătuiesc Regatul Unit care incriminează pedepsele corporale aplicate copiilor. Ţara Galilor i-a urmat exemplul în 2022, informează AFP şi Agerpres.

Colegiul Regal de Pediatrie şi Sănătate Infantilă a solicitat miercuri să se procedeze la fel în Anglia şi Irlanda de Nord, eliminând din lege argumentul „pedepsei rezonabile”.

Instituţia cere partidelor politice să îşi ia „angajamente semnificative cu privire la această problemă importantă legată de drepturile copiilor”, în condiţiile în care în acest an vor avea loc alegeri legislative în Marea Britanie.

Legile actuale privind pedepsele fizice sunt nedrepte şi periculos de vagi, este de părere pediatrul Andrew Rowland, directorul departamentului de protecţie a copilului din cadrul Colegiului, ele situându-se într-o zonă gri unde „unele forme de pedepse corporale pot fi legale, în timp ce altele nu”.

Specialistul spune că se află frecvent în situaţia în care au fost comise violenţe fizice împotriva unui copil, dar că întâmpină dificultăţi în a explica regulile părinţilor, din cauza ambiguităţii legii. Lipsa de claritate a legii poate spori complexitatea identificării cazurilor de abuz asupra copiilor, consideră el.

 




Pediatru