Senatorii au introdus, joi un amendament la Ordonanţa 40/2020, care prevede ca cei angajaţi în perioada stării de urgenţă în sistemul sanitar şi care au asigurat asistenţa medicală a pacienţilor cu CoVID-19 să poată opta pentru un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, după încheierea stării de urgenţă, transmite HotNews.ro.

Senatorii au votat telefonic pentru modificările Ordonanţei 40/2020 care prevede întărirea capacităţii administrative a sistemului sanitar. OUG-ul reglementează prelungirea, până la data de 31 octombrie 2020, a perioadei de rezidenţiat pentru medicii din ultimul an, care nu pot susţine în acest moment examenul de specialist.

„Prin derogare de la prevederile legale în vigoare, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea ministerului, inclusiv funcţiile publice de execuţie şi conducere, pot fi ocupate de către personal contractual fără organizarea concursului, în mod direct, prin numirea de către ordonatorul de credite, cu stabilirea drepturilor salariale pentru funcţia temporară. Raporturile juridice încheiate încetează de drept la 45 de zile de la încetarea situaţiei de urgenţă”, se arată în ordonanţă.

OUG 40/2020 a primit raport de admitere cu un amendament în Comisia de sănătate, raport însuşit joi de plen.

„În cazul personalului medical, angajat în perioada stării de urgenţă în unităţile sanitare pe secţiile desemnate să asigure asistenţa medicală a pacienţilor cu COVID-19, la încetarea contractului individual de muncă încheiat pe perioadă determinată, unitatea medicală va încheia contracte de muncă pe durată nedeterminată. Contractul individual de muncă este încheiat înainte de împlinirea termenului de 45 de zile, la exprimarea acordului din partea angajatului în cauză”, prevede amendamentul.

Proiectul de lege care aprobă Ordonanţa 40/2020 va merge în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.