Încep să vină şi veştile bune! Pfizer şi BioNTech anunţă într-un comunicat de presă că, la sfârşitul lunii aprilie, ar putea demara testele umane pentru un vaccin COVID-19. Deşi, iniţial, vaccinul era destinat Statelor Unite şi Europei, cele două companii au anunţat că îşi vor mări capacitatea de producţie, astfel încât vaccinul să poată fi distribuit la nivel mondial.

Vaccinul COVID-19, dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, ar urma să fie furnizat în întreaga lume, până la sfârşitul anului 2020, dacă va trece cu succes de teste şi va fi autorizat de autorităţile din domeniul farmaceutic.

Vaccinul va fi un produs bazat pe mARN, o tehnică folosită deja de BioNTech. Spre deosebire de un vaccin normal, vaccinurile ARN funcţionează prin introducerea unei secvenţe de mARN (molecula care le spune celulelor ce să construiască), care este codificată pentru un antigen specific bolii. O dată produs în corp, antigenul este recunoscut de sistemul imunitar, pregătindu-l pentru „luptă”. Vaccinurile ARN utilizează o abordare diferită, care beneficiază de procesul pe care celulele îl utilizează pentru a face proteine: celulele folosesc ADN ca şablon pentru a face molecule de ARN mesager (mARN), care sunt, apoi, traduse pentru a construi proteine. Un vaccin ARN constă într-o catenă ARNm care codifică un antigen specific bolii. ARN mesager este o moleculă de ARN ce are rolul de a copia informaţia genetică a unei catene de ADN, proces numit transcripţie.

La rândul său, Pfizer va contribui la cercetarea şi dezvoltarea clinică a vaccinului, la infrastructura şi capacităţile de reglementare, dar şi la procesul de fabricaţie şi cel de distribuţie.

Pe parcursul perioadei în care se vor realiza studiile clinice,  BioNTech şi partenerii săi vor asigura stocul de vaccin din unităţi de producţie europene, certificate GMP. Într-o următoare fază, Pfizer şi BioNTech vor mări capacitatea de producţie, astfel încât să poată acoperi cererea de vaccin COVID-19 la nivel global (cu excepţia Chinei, ţinând cont că, aici, BioNTech are deja o colaborare cu Fosun Pharma).

„Combaterea pandemiei COVID-19 va necesita o colaborare fără precedent în ecosistemul de inovare, companiile urmând să se unească pentru a uni capabilităţi ca niciodată”, a declarat Mikael Dolsten, Chief Scientific Officer şi Preşedinte Worldwide Research, Development & Medical la Pfizer. „Sunt mândru de colaborarea Pfizer - BioNTech şi am toată încrederea în capacitatea noastră de a valorifica puterea ştiinţei, împreună, pentru a aduce un potenţial vaccin de care lumea are nevoie cât mai repede posibil”, a adăugat Dolsten.

La rândul său, dr. Ugur Sahin, Co-fondator şi CEO al BioNTech, a declarat: , „Am început deja să lucrăm cu Pfizer la vaccinul nostru COVID-19 şi suntem încântaţi să anunţăm aceste detalii suplimentare ale colaborării noastre continue, care reflectă angajamentul ferm al ambelor companii de a se mişca rapid pentru a aduce un vaccin sigur şi eficient pentru pacienţii din întreaga lume”.