Pentru al doilea an consecutiv, Asociaţia SAMAS împreună cu ASSMB celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august), prin artă dedicată hrănirii la sân, adusă în spaţiul unde mesajul are cel mai mare impact: la maternitate.


Pe 3 august, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, una dintre maternitatile istorice ale Bucurestiului, a avut loc inaugurarea oficială a unei picturi murale pe tema alăptării, se arată într-un comunicat.

Pictura susţine mesajul WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) de anul acesta: „Împreună putem face ca alăptarea şi locul de muncă să meargă împreună!” (Let’s make breastfeeding and work, work!).

Anul acesta WABA ne arată că peste jumătate de miliard de femei care lucrează nu beneficiază de protecţie maternală în legile naţionale. Doar 20% dintre ţări le cer angajatorilor să ofere angajatelor pauze plătite pentru alăptare şi spaţii speciale, unde să poată alăpta sau mulge lapte pentru bebeluşi.

În aceste condiţii, mai puţin de jumătate dintre bebeluşii din întreaga lume de până în 6 luni sunt exclusiv alăptaţi. Mesajul WABA de anul acesta pune deci reflectorul pe locul de muncă unde este posibilă promovarea şi susţinerea alăptării prin politici publice inteligente, care să permită angajatelor să rămână în câmpul muncii în timp ce alăptează.

„În România, există legislaţie acoperitoare pentru alăptarea la locul de muncă însă, ca întotdeauna, mai avem de lucrat la aplicare. Asociaţia SAMAS stă la dispoziţia oricărui angajator care doreşte să îşi ajute angajatele să continue hrănirea bebeluşului cu lapte matern şi după revenirea la locul de muncă”, se precizează în comunicat.

Alaptarea, această legătură a mamei cu bebeluşului ei, este tradusă in limbajul universal al artei cu ajutorul Asociatiei SAMAS. Pictura murala de artă urbană, Simfonia Florilor, este realizată de artiştii Fâs Fâs Art, după o fotografie făcută de fotograful Eugen Alesiuc, şi împodobeşte un perete de peste 20 mp, vizibil pentru toţi cei care trec pragul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”.

Astfel, asociaţia SAMAS şi ASSMB continuă seria muralelor de artă modernă pentru promovarea alăptării, începuta în 2022, la maternitatea Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia.

„Încurajăm mamele să alăpteze, instruim cadrele medicale ca să sprijine activ alăptarea şi comunicăm mesaje de normalizare a alăptării pentru societatea românească încă din momentul înfiinţării Asociaţiei SAMAS, în 2013”, se mai arată în comunicat.

 

 



Ginecologia (1)