De Ziua Mondială a Astmului şi în contextul pandemiei COVID 19, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică şi Societatea Română de Pneumologie atrag atenţia asupra modului în care afectează această situaţie excepţională persoanele care suferă de astm.

Contextul pandemic a scos în evidenţă impactul bolilor respiratorii în general, al astmului bronşic în particular, ca o importantă problemă de sănătate publică, problemă care necesită supraveghere şi evaluare continue. Datele epidemiologice arată, în continuare, o creştere importantă a numărului de pacienţi, în condiţiile expunerii la factorii de mediu – poluare, alergeni - sau sociali – fumatul, ceea ce determină o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate.

Un dialog continuu cu pacienţii este important şi, din acest punct de vedere, atât Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică, cât şi Societatea Română de Pneumologie consideră că migrarea spre digital a comunicării medicale cu pacienţii devine o prioritate. În acest fel, simptomele pacienţilor vor fi identificate la timp şi îndrumările medicilor vor fi posibile fără ca pacienţii să fie nevoiţi să iasă din casă.

„Este extrem de important ca pacienţii cu astm să evite în această perioadă complicaţiile şi să fie foarte responsabili în ceea ce priveşte tratamentul. Îi rog să nu îşi întrerupă terapia. Şi mă refer atât la medicaţia inhalatoare care cuprinde şi corticoizi inhalatori, cât şi la agenţii biologici. Întreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune în pericol viaţa pacientului. Conceptul de prevenire a complicaţiilor are acum o nouă dimensiune. Devine evident pentru tot mai multă lume ce înseamnă terapie intensivă şi ventilaţie asistată”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

La rândul său, conf. dr. Roxana Bumbăcea, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, precizează că „este esenţial ca pacientul astmatic să respecte tratamentul întocmai cu indicaţiile medicului de specialitate, în conformitate cu faza bolii. Aceasta este singura cale de a evita exacerbările şi de a obţine controlul bolii. Astmul beneficiază astăzi de tratamente complexe, administrate cu ajutorul variatelor dispozitive inhalatorii, asigurând reducerea inflamaţiei şi spasmului bronşic, dar şi de terapii biologice, care pot controla simptomele bolii, astfel încât chiar şi persoanele cu forme severe să ducă o viaţă cât mai apropiată de normal. Imunoterapia cu vaccinuri alergenice rămâne o altă metodă terapeutică rezervată unor cazuri de astm alergic, în special în populaţia pediatrică”.

Ziua Mondială a Astmului este sărbătorită, în fiecare an, în prima zi de marţi a lunii mai.