În contextul expirării, la 1 noiembrie, a preţurilor pentru 71 de medicamente, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) precizează că nu politica de preţuri este cea care îi descurajează pe producători să mai aducă medicamente în România, ci taxele de până la 50%.

„Este un fapt normal ca autorităţile române să solicite producătorilor să vândă medicamentele decontate la preţuri similare celorlalte ţări din UE. Problema în România însă este că producătorii sunt obligaţi să plătească încă 25% supraimpozitare (aşa numita "taxa clawback") şi încă circa 25% taxa de acces pe canalele comerciale (aşa-numita "taxa de raft") - astfel încât veniturile nete înregistrate în România sunt cu 50% mai mici decât în alte ţări, chiar dacă preţul aprobat de MS este acelaşi ca în acele ţări. Aşadar, nu politica de preţuri, ci taxele aberante de până la 50% obligă producătorii să retragă sau să nu mai aducă medicamente în România. La asta se adaugă, pentru producătorii din ţară, creşterea cu peste 50% a costurilor cu utilităţile, cu materiile prime şi pentru conformarea la reglementările europene”, explică reprezentanţii PRIMER în comunicatul trimis presei.

Alternative pentru 90% dintre medicamentele din România

Totuşi, PRIMER menţionează că „nu există un motiv real de panică privind carenţe de aprovizionare”, deoarece, pentru 90% dintre medicamentele aflate în uz în România, există înlocuitori, medicamente generice şi biosimilare care tratează cu aceeaşi eficienţă şi siguranţă, conţinând aceleaşi ingrediente active.

PRIMER, care reuneşte 19 fabrici de medicamente din România, menţionează că la începutul lunii octombrie a fost adusă în dezbatere publică o corecţie la Ordinul Ministerului Sănătăţii 368/2017, în care printr-o măsură de natură tehnică se propunea creşterea preţurilor pentru medicamentele din sursă unică, evitând astfel dispariţia lor. Din păcate, însă, proiectul de ordin a fost retras.

Cea mai mică investiţie din Uniunea Europeană

„În ultimii 10 ani, România a ratat foarte multe politici publice din domeniul medicamentului, rămânând ţara din UE care deşi are cea mai mică investiţie în alocarea de bani pentru medicamente, mai puţin de 74 euro/locuitor, are un consum de sub 20% medicamente generice (sub 8% din producţie internă) şi de sub 10% medicamente biosimilare”, precizează PRIMER în comunicatul de presă.

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri, 1 noiembrie, că există echivalent farmaceutic pe piaţa din România pentru 49 din cele 71 de medicamente ale căror preţ a expirat, iar pentru alte 22 de medicamente au fost identificate alte arii terapeutice. Pentru restul de 18 medicamente rămase fără alternativă terapeutică, Ministerul Sănătăţii se gândeşte inclusiv la „declanşarea procedurii de autorizare prin nevoi speciale”.