Siemens Healthineers a livrat pentru Cadiomed Târgu Mureş, recunoscut în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare, Naeotom Alpha, un aparat de computer tomograf de ultimă generaţie - singurul care a ajuns în România dintre cele 60 de echipamente livrate la nivel mondial.


Tehnologia photon-counting dezvoltată de cercetătorii Siemens Healthineers pentru Naeotom Alpha reprezintă „cea mai importantă descoperire în domeniu de la inventarea tehnicii CT”, se arată într-un comunicat. S-a reuşit astfel să se depăşească limitările unui computer tomograf convenţional.

„Naeotom Alpha reinventează tehnica CT oferind imagini de înaltă rezoluţie, cu vizualizarea leziunilor de mici dimensiuni şi a celor mai fine detalii pentru un diagnostic cât mai precis, la doze minime de radiaţie. Totodată, (...) redefineşte populaţia de pacienţi care poate fi examinată prin CT, permiţând efectuarea de tomografii şi în cazurile în care nu era posibil în trecut şi permite totodată creşterea frecvenţei de monitorizare a pacienţilor atunci când este necesară”, se mai arată în document.

Se revoluţionează tomografia computerizată pentru un diagnostic mai precis, cu o doză redusă de radiaţii.

„Cea mai mare provocare în tomografia computerizată era până recent rezoluţia spaţială, adică identificarea celei mai mici structuri decelabile, şi care, în acelaşi timp să poată fi diferenţiată de o structură adiacentă, diferită, dar apropiată ca şi caracteristici. Tehnologia photon-counting reprezintă o evoluţie importantă de la detectorul cu scintilaţie al unui CT convenţional care transformă lumina în semnal la detectorul QuantaMax care numără fiecare foton, identifică energia fiecărei particule şi o transformă direct în semnal, obţinând cea mai mare rezoluţie, la cea mai mică doză de radiaţie posibilă şi cu timpul de achiziţie minim. Rezoluţia de 0,2 mm obţinută acum de Naeotom Alpha, (faţă de 0,4-0,6 mm rezoluţia CT-urilor obişnuite care presupun expunerea pacientului la o doză mare de radiaţii) deşi reprezintă o evoluţie enormă, este limitată doar de puterea de calcul actuală, echipamentul având posibilitatea, cu timpul, să meargă acolo unde niciodată imagistica CT nu a ajuns. Se pot deschide astfel arii de cercetare şi de diagnostic, pe care, în acest moment, nici nu le putem imagina”, se subliniază în comunicat.

„Datorită tehnologiei unice pe care o foloseşte, Naeotom Alpha permite scanarea cu cea mai mică doză de radiaţii produsă vreodată de un CT, doză care ajunge aproape de nivelul unei radiografii. Naeotom Alpha este instrumentul care îi permite medicului să pună rapid un diagnostic precis, chiar în cele mai dificile situaţii, care în absenţa acestei tehnologii avansate ar fi cerut investigaţii suplimentare şi să demareze protocolul terapeutic imediat”, a declarat Florin Preoteasa, MR&CT Portfolio Solution Manager la Siemens Healthineers.

Aparatul care a ajuns în premieră la centrul Cardiomed din Târgu Mureş este un instrument de diagnostic rapid şi eficient cu numeroase aplicaţii. În cardiologie, o examinare a inimii, pentru a pune în evidenţă arterele coronare se face în câteva secunde, la orice ritm cardiac, iar imaginea este una de elecţie care poate confirma cu precizie şi cu certitudine prezenţa patologiei stenozante, pe toată lungimea vasului. „În plus, se poate evalua în detaliu lumenul pur şi patologia aferentă, fără a mai fi incomodaţi, în analiză, de peretele vascular”, se mai arată.

În oncologie, aparatul este extrem de util nu numai pentru detectarea structurilor fine care pot avea un rol determinant în diagnostic şi în conduita terapeutică, dar şi pentru a caracteriza diferite leziuni, secundare sau primare. Astfel se elimină necesitatea unor investigaţii suplimentare radiologice, de medicină nucleară sau chiar efectuarea unei puncţii/operaţii pentru un examen histopatologic, diminuând stresul la care este supus pacientul.

Tehnica utilizată de Naeotom Alpha a avut nevoie de aproape 20 de ani de cercetare şi dezvoltare.

„Cercetătorii Siemens Healthineers sunt într-un proces continuu de analiză şi inovaţie, chiar şi pentru echipamentele care sunt deja în portofoliu. De exemplu, în momentul de faţă, rezonanţa magnetică beneficiază de tehnici de reconstrucţie pe bază de inteligenţă artificială care duc şi această tehnică la cu totul alt nivel”, se precizează.

Lansat în 2021 la Congresul Naţional de Radiologie al Societăţii Nord Americane (SUA) de Radiologie, cel mai mare la nivel mondial, Naeotom Alpha a obţinut deja două premii: un premiu de la Aunt Minie pentru “Best Radiology Image: Photon-counting CT image of coronal 3-mm maximum intensity projection of a cerebrospinal fluid venous fistula” şi premiul de cea mai bună tehnologie şi design de la Red Dot.






Oncolog