Într-o analiză despre evoluţia pandemiei de COVID-19, prof. dr. Emanoil Ceauşu spune că pandemia se va încheia după ce o mare parte a populaţiei va deveni imună la SARS-CoV-2. „Imunizarea naturală înseamnă ca cel puţin 60-70% din populaţie să treacă prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2”, adaugă profesorul.


„Cât va mai dura actuala pandemie? Greu de anticipat, mai ales că ne confruntăm cu un virus perfect. Există însă un consens: pandemia se va încheia când o mare parte a populaţiei va deveni imună la SARS-CoV-2. Imunizare obţinută fie prin trecerea prin boală (imunizare naturală de grup), fie prin vaccinare”, spune prof. dr. Emanoil Ceauşu, într-o postare pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România.
 „Imunizarea naturală înseamnă că cel puţin 60-70% din populaţie să treacă prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, iar imunitatea post infecţie să fie protectoare şi durabilă. Greu, dacă nu chiar imposibil de obţinut pe termen scurt sau mediu”, adaugă profesorul.


Nu se ştie încă cât timp durează anticorpii post infecţie naturală

Potrivit acestuia, Suedia (unde s-a experimentat acest mod de imunizare) are în prezent o rată de imunizare a populaţiei de numai 15%, Spania şi Marea Britanie de 5%,  Italia de 2,5% (7,5% în Lombardia, zona cea mai afectată de infecţie). Pe de altă parte, nu se ştie încă cât timp durează anticorpii post infecţie naturală. Un studiu german a evidenţiat dispariţia anticorpilor la 40% din cei infectaţi după 3-6 luni. Pe de altă parte, există un aspect  puţin cunoscut, deocamdată, al infecţiei cu SARS-CoV-2, urmările acesteia pe termen mediu şi lung. Observaţii recente arată că o parte importantă din foştii bolnavi de COVID-19 dezvoltă ulterior infecţiei acute un sindrom astenic psihosomatic de lungă durată şi/sau complicaţii pulmonare, cardiace sau vasculare.


În prezent, toate vaccinurile potenţiale sunt în curs de testare

În ceea ce priveşte vaccinarea, condiţia obligatorie este ca vaccinul utilizat să fie sigur şi eficient. În prezent, toate vaccinurile potenţiale sunt în curs de testare. Un vaccin sigur şi eficient va fi pe piaţă cel mai devreme la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor, mai spune prof. dr. Ceauşu.


Un aspect necunoscut este durata protecţiei postvaccinale

„Vaccinarea de masă va fi posibilă, probabil, la mijlocul anului viitor în funcţie de capacitatea de producţie, depozitare şi păstrare (pentru unele tipuri de vaccin la -700 C), transport şi distribuire a vaccinului, dar şi de posibilităţile sistemelor sanitare diferite de la o ţară la alta, de a vaccina, în condiţii de siguranţă, miliarde de oameni”, a mai precizat specialistul. Conform estimărilor OMS, până la sfârşitul  anului viitor vor fi disponibile 2 milarde de doze de vaccin (la o populaţie a globului, de 7,8 miliarde). Un aspect necunoscut în prezent este durata protecţiei postvaccinale. Dacă aceasta va fi de scurtă durată (câteva luni de zile) se va impune  repetarea vaccinării.

Dar, pentru a vaccina miliarde de oameni într-un timp cât mai scurt este nevoie de colaborare şi coordonare la nivel mondial şi de un efort organizatoric şi financiar uriaş, cum nu a mai fost în istoria omenirii, efort care nu ştim în ce măsură va fi posibil, afirmă prof. dr. Ceauşu.


Nu avem la dispoziţie decât mijloacele de combatere aplicate şi acum 100 de ani

„În prezent, pandemia este în plină desfăşurare şi asistăm la o intensificare accelerată a ei în întreaga lume, iar, până la apariţia unui vaccin sigur şi efficient, nu avem la dispoziţie decât mijloacele de combatere aplicate şi acum 100 de ani: masca facială, distanţarea fizică, evitarea aglomeraţiilor, igiena mâinilor. Sunt metode simple, dar sigure şi eficiente, de protecţie individuală, care aplicate de întreaga populaţie, vor putea genera şi o ”protecţie de grup”, încheie prof. dr. Emanoil Ceauşu.