Prevalența diabetului zaharat este în continuă creștere la nivel global, iar neuropatia diabetică se numără printre cele mai severe complicații ale acestei boli. Astfel, 15 experți din 11 țări s-au reunit în anul 2020 pentru a elabora Consensul Experților Internaționali, un ghid care oferă recomandări privind screeningul, diagnosticul și tratamentul neuropatiei diabetice în practica clinică.


În raportul de consens au fost luate în considera­re diferite abordări de tratament, fiind sintetizate recomandări cu privire la modul de optimizare prin identificarea efectelor se­cundare și titrarea treptată a dozelor.

Printre experții prezenți care au elaborat Consensul s­-a numărat și Domnul Profesor Solomon Tesfaye, din cadrul Departamentului de Cercetare în Diabet – Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, Sheffield, Marea Britanie.

Domnul Profesor a remarcat faptul că managementul neuro­patiei diabetice este dificil de realizat deoarece medicamentele disponibile au o eficacitate limitată. Domnul Profesor reco­mandă examinarea clinică a picioarelor cel puțin o dată pe an.


Care sunt principalele provocări legate de tratamentul neuropatiei diabetice?

Prof. Solomon Tesfaye: Pentru clinicieni, managementul neuropatiei diabetice dureroase este extrem de dificil de re­alizat, în mare parte, din cauza medicamentelor disponibile, care au eficacitate limitată. Fiecare medicament analizat indi­vidual are eficacitate pentru doar până la 40% din populația noastră, iar majoritatea pacienților nu sunt tratați numai cu un singur medicament. Există date disponibile, dar limitate despre tratamentul combinat.


Ce ați dori să transmiteți medicilor din raportul de consens și să subliniați în mod specific?

Prof. Solomon Tesfaye: Cred că acest raport de consens este foarte util pentru medicii practicieni. Ne spune cum să diagnosticăm eficient neuropatia diabetică senzitivo­motorie dureroasă și nedureroasă și cum să o gestionăm. De aseme­nea, permite o abordare treptată a tratamentului neuropatiei diabetice dureroase, prin utilizarea tratamentelor combinate. Sunt luate în considerare diferite abordări și sunt date reco­mandări despre cum să optimizăm tratamentul prin identi­ficarea efectelor secundare și prin titrarea treptată a dozelor.

Vizual_Principal_kooperativa
15 experți din 11 țări s-au reunit în anul 2020 pentru a elabora Consensul Experților Internaționali


Care sunt recomandările dumneavoastră către colegi?

Prof. Solomon Tesfaye: Cred că este foarte important pen­tru pacienții care merg la clinica de diabet să le fie scoși pantofii și șosetele pentru examinarea clinică a picioarelor, cel puțin o dată pe an. Marele Paul Brand, care a făcut atât de multe pentru managementul piciorului cu neuropatie diabetică, a remarcat că „scoaterea pantofilor și șosetelor pentru a examina piciorul este cel mai important pas”. Potrivit Profesorului Lindsey din Belfast, „pentru o greșeală făcută fără cunoștință, se fac alte zece greșeli din cauza lipsei de investigații”.

Mulți pacienți sunt examinați în clinică doar privind con­trolul glicemiei și nu sunt examinate și picioarele. Este foarte important să verificați anual simptomele și semnele neuro­patiei. Trebuie să începem să practicăm proceduri și abordări standardizate pentru screeningul și diagnosticul neuropatiei diabetice dureroase și mai ales nedureroase.

Întâlnirea pentru elaborarea Consensului a reunit experți din Germania, Italia, România, Ungaria, Marea Britanie, Ucraina, Rusia, Orientul Mijlociu și SUA, care au elaborat re­comandări și algoritmi pentru screeningul, diagnosticarea și tratamentul neuropatiei diabetice în practica clinică.

România a fost reprezentată de către Prof. Dr. Gabriela Radulian – Doctor în științe medicale, Președinta Societății de Neuropatie Diabetică, UMF „Carol Davila“, București, aducând în atenție trei mari direcții de acțiune în managementul neuropatiei diabetice:

gabriela_radulian
Prof. Dr. Gabriela Radulian


„În primul rând, un control al diabetului zaharat realizat prin optimizarea stilului de viață, tratament antihiperglicemiant corespunzător și intervenția multifactorială asupra riscului cardiovascular. În cel de-al doilea rând, vorbim despre recomandările ce vizează tratamentul orientat spre mecanismele fiziopatologice ale afecțiunii, așa cum știm, cu acid alfa-lipoic și benfotiamină. Iar în cel de-al treilea rând, vorbim despre recomandările vizând tratamentul simptomatic al durerii, care include utilizarea antidepresivelor, anticonvulsivantelor, opioidelor, plasturilor cu capsaicină, dar și alte opțiuni nonfarmacologice”, a explicat Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Consensul de polineuropatie diabetică este bine apreciat de către medicii practicieni, acesta fiind publicat în Diabetes Research and Clinical Practice, jurnalul oficial al Federației Internaționale de Diabet (IDF).

Evenimentul a fost susţinut de către Wörwag Pharma, Boblingen, Germania, companie germană specializată în soluţii terapeutice ce vizează managementul diabetului zaharat şi complicaţiile acestuia, în special neuropatia diabetică.