Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a publicat cel de-al 13-lea raport privind supravegherea europeană a consumului de antimicrobiene veterinare (ESVAC), care acoperă date din 31 de ţări pentru anul 2022.


Raportul arată că vânzările de medicamente antibiotice veterinare în Europa au scăzut considerabil din 2011: se raportează o scădere de 53% între 2011 şi 2022, anunţă pe pagina de Facebook reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari Bucureşti.

A fost observată o scădere de 12,7% în mod special între 2021 şi 2022. O nouă tendinţă de scădere este observată pentru antibioticele de importanţă critică, clasificate de EMA în Categoria B (conform sistemului de clasificare AMEG).

Raportul ESVAC raportează şi despre obiectivul de la fermă la furculiţă. Din 2018, vânzările de antimicrobiene în UE au scăzut cu 28,3% în 2022, realizând deja mai mult de jumătate din obiectivul de reducere de 50% pentru vânzările agregate pentru toate statele membre ale UE, stabilit pentru 2030, se subliniază.

„Federaţia Medicilor Veterinari din Europa (FVE) celebrează aceste rezultate fantastice, care sunt rezultatul întregului sector veterinar, împreună cu profesiile conexe”, se mai arată. Angajamentul comun de a reduce utilizarea antibioticelor, prin îmbunătăţirea condiţiilor de creştere, o biosecuritate mai bună şi vizite periodice preventive pentru sănătatea animală, sporeşte utilizarea responsabilă şi prudentă a antimicrobienelor şi combate rezistenţa la antimicrobiene.

„FVE va continua în mod activ să asigure punerea în aplicare a utilizării prudente şi responsabile a antimicrobienelor, sprijinind medicii veterinari şi fermierii din toate statele membre ale UE pentru a atinge obiectivul stabilit. (…) Treizeci de ateliere vor avea loc în următorii 3 ani în cele 27 de ţări ale UE, ca parte a unui proiect supravegheat şi finanţat de Comisia Europeană”, se adaugă.

Profesia veterinară rămâne ferm angajată în combaterea rezistenţei la antimicrobiene printr-o abordare „One Health”, pe bază de dovezi ştiinţifice. Este nevoie de acţiuni coordonate pentru utilizarea prudentă şi responsabilă a antibioticelor, se mai subliniază în postare.

Sursă foto: ema.europa.eu

 

 

 

Practica Veterinara