Utilizarea în scop recreativ a protoxidului de azot, cunoscut sub numele de „gaz ilariant”, reprezintă „o preocupare tot mai mare pentru Europa”, potrivit unui raport publicat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).


Creşterea utilizării în scop recreativ a protoxidului de azot în unele părţi ale Europei este un motiv de îngrijorare, a spus directorul OEDT, Alexis Goosdeel, citat de AFP şi Agerpres.

„Consumatorii consideră, în general, că inhalarea de protoxid de azot este sigură. Cu toate acestea, am constatat că un consum mai frecvent sau mai mare de gaz creşte riscul de vătămări grave, cum ar fi leziuni ale sistemului nervos”, a precizat el.

Folosit în mod legal ca aditiv alimentar sau ca anestezic în medicină, protoxidul de azot utilizat în scop recreativ este tot mai popular, datorită disponibilităţii şi preţului scăzut.

„S-a dezvoltat un lanţ de aprovizionare profitabil şi în expansiune, cu magazine specializate pe internet care promovează direct gazul pentru uz recreaţional sau îl oferă sub pretextul că este folosit pentru a face frişcă”, se arată în raport.

Numărul de intoxicaţii înregistrate în centrele de toxicologie este în uşoară creştere. În Franţa, spre exemplu, au fost raportate 134 de cazuri în 2020, faţă de 10 în 2017.

„Prin urmare, este important să se evite normalizarea şi promovarea involuntară a consumului acestuia. Sunt necesare acţiuni specifice şi cercetări suplimentare pentru a îmbunătăţi înţelegerea riscurilor şi pentru a reduce daunele”, a subliniat Alexis Goosdeel.

 



Farmacist