Norvegia şi statele membre ale Uniunii Europene au primit peste 3.000 de pacienţi din Ucraina, pentru a uşura presiunea asupra sistemului de sănătate al ţării, a raportat Comisia Europeană.


Programul de evacuare medicală lansat în martie 2022, la o lună după ce Rusia a declanşat invazia în Ucraina, a fost cea mai mare operaţiune de evacuare medicală coordonată până în prezent de Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE, se arată într-un comunicat, preluat de dpa şi Agerpres.

„Aşa cum am spus întotdeauna, Ucraina şi cetăţenii săi pot conta pe sprijinul UE atât timp cât este necesar”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat că „nu ne putem întoarce privirea de la ororile pe care le înfruntă zilnic poporul ucrainean”.

„În condiţiile în care Rusia îşi continuă atacurile nemiloase asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv spitale, acordarea de asistenţă de urgenţă Ucrainei este la fel de crucială ca întotdeauna”, a adăugat Janez Lenarčič.

Comisarul european şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toate cele 22 de ţări care şi-au deschis spitalele pentru pacienţii din Ucraina. Lista include majoritatea statele UE, plus Norvegia, care nu este ţară membră a blocului comunitar.

Psihiatru (2)