În contextul informaţiilor incomplete, incorecte sau înşelătoare disponibile pe diverse canale de comunicare, RASCI (Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale) îndeamnă consumatorii şi pacienţii să citească întotdeauna informaţiile din prospectul medicamentelor fără reţetă, respectiv de pe ambalajul dispozitivelor medicale şi de pe eticheta suplimentelor alimentare pe care le utilizează.

În compoziţia oricărui medicament, pe lângă substanţele active, există excipienţi cu roluri diferite în funcţie de forma farmaceutică (comprimate, soluţii, siropuri, unguente), spre exemplu lianţi, substanţe care dau gust, coloranţi, conservanţi, adjuvanţi, stabilizanţi, agenţi de îngroşare, emulgatori, aromatizanţi etc. Atunci când în compoziţie sunt prezenţi anumiţi excipienţi  care pot avea efecte specifice asupra organismului, conform legislaţiei în vigoare, se adaugă informaţii suplimentare în prospect şi pe etichetă pentru a putea fi atenţionaţi pacienţii, cum este, spre exemplu, cazul prezenţei unor aditivi, zaharului sau sodiului.”, explică RASCI în comunicatul trimis presei.

Preşedintele RASCI, Diana Mereu, atrage atenţia că substanţele active din medicamente pot afecta pacientul care suferă de anumite boli şi recomandă pacienţilor să citească întotdeauna prospectul, chiar dacă au mai utilizat şi înainte dispozitivul medical respectiv, medicamentul fără prescripţie sau suplimentul alimentar.

„În orice situaţie, trebuie citite informaţiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta produsului pentru a verifica dacă vreun element din compoziţia acestuia nu afectează negativ stările patologice cunoscute ale bolnavilor, fie că vorbim de diabet zaharat, hipertensiune arterială sau alte afecţiuni”, adaugă Diana Mereu.

Începând cu anul 2017, asociaţia desfăşoară campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, un demers educaţional asumat pe termen lung, care urmăreşte să contribuie nu doar la informarea, ci şi la responsabilizarea consumatorilor, astfel încât aceştia să fie conştienţi că sănătatea lor depinde de ei şi că trebuie să folosească în mod corect şi responsabil produsele din aceste categorii.