În lipsa unui spital regional, Spitalului Clinic de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara va deveni un hub de sănătate în zona de vest a ţării - un pas important fiind inaugurarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe, extinsă şi modernizată.


Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, citat de Agerpres, a declarat că o Unitate de Primiri Urgenţe eficientă salvează vieţi. Unitatea de urgenţe a Spitalului Judeţean a fost până acum la nivelul anilor de început ai acestei secţii (anii ‘90), când şi necesităţile erau altele.

Coordonatorul UPU a Spitalului Judeţean Timişoara şi SMURD, dr. Mihai Grecu, a spus că creşterea suprafeţei Unităţii înseamnă şanse mai mari pentru medici de a rezolva probleme grave, timpi de aşteptare mai scăzuţi pentru pacienţi şi o mai bună organizare a fluxului şi a circuitelor medicale în această zonă.

„Noua construcţie s-a realizat exact pe fluxul existent, astfel că putem relua fluxul normal al pacienţilor, cu îmbunătăţiri, să aducem o relaţie corectă pe care o avem cu pacienţii şi cu aparţinătorii lor. Le vom putea furniza informatii în timp real, cu o acurateţe mare şi putem utiliza dispozitivele medicale recepţionate în cadrul acestui proiect. Speranţa mea este ca timpii de aşteptare să scadă”, a precizat dr. Mihai Grecu.

El a explicat că pacienţii cod alb şi cod albastru vor putea fi rezolvaţi mai uşor şi mai repede prin aşa numitul fast-track, pentru că aceşti pacienţi au nevoie doar de un consult medical.

„Am reuşit să creăm un flux special pentru ei şi aceasta va degreva cu 10-15% presiunea pe paturile din UPU, din zona medicalizată. Există o alocare a pacientului pe medic. Va putea fi cuantificat mai bine modul în care pacienţii sunt gestionaţi în UPU. Vedem dacă sunt medici care îi ţin mai mult sau mai puţin pe pacienţi. Se facilitează şi modul în care avem acces la investigaţii. Este vorba despre un panou care are un corespondent în partea medicală şi ne ajută să vedem şi câţi pacienţi sunt în UPU”, a detaliat dr. Mihai Grecu.

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara este deservită în prezent de 24 de medici specialişti şi primari şi 62 de asistenţi medicali. Mai e nevoie de cel puţin doi medici şi de şase asistenţi medicali, a arătat coordonatorul Mihai Grecu.

Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, prezent la inaugurarea secţiei extinse a UPU judeţene, a punctat că este necesară adaptarea la numărul, cazurile şi nevoile moderne ale sistemului de urgenţă şi a subliniat importanţa acestei investiţii, ca o etapă de tranziţie spre viitoarea Unitate de Primiri Urgente care se va construi la Spitalul Judeţean printr-un proiect amplu, cu Banca Mondială.




Pediatru